Episode 287 – Europhoria og Europas Ambivalente Ånd

Episode 287 – Europhoria og Europas Ambivalente Ånd
Episode 287 – Europhoria og Europas Ambivalente Ånd

Er vi egentlig danskere eller europæere? Og er vi mere til old eller programmering? Og hvad går studerende egentlig op i nu – er det stadig karakterer? Vi vender en del, før vi kaster os ud i IPA’en Europhoria fra To Øl, der er ganske vidunderlig. Derpå Coriolanus og et ganske vederstyggeligt teknisk uheld, der for første gang nogensinde betyder, at vi må skifte til Soloævl MIDT i en episode. Men den tæller nu stadig kun som en almindelig episode, for der har jo aldrig været ordentlig styr på den slags i vores nummerering alligevel. Næste gang er segmentet om Timon af Athen.

Skriv til os med ris, ros og rettelser på ologavl@gmail.com eller inde på Instagram (hvor vi også hedder Ologavl)

We believe the clips in this episode where we use excerpts of music and/or other media are used under fair use for commentary. If you are a rights holder and disagree with us, please get in touch. This episode contains a clip from these Youtube-videos: https://www.youtube.com/watch?v=ocq0-LINGyw and https://www.youtube.com/watch?v=_9fq6jINAeo

Find den gamle Spotify-liste her: https://open.spotify.com/playlist/56slbIN3T8CUjuUbzShR5L?si=3JgimcYhRZCl0ZySRTH3KA

Her er de to sange, som I gerne må forsøge at identificere sammenhængen imellem – måske gør Mikkel det så også: https://open.spotify.com/track/6PEDWWH9k5…oIRJ2bB9wffvbhSQ og https://open.spotify.com/track/7lIyBKp2KX7ABDjDfo9EtL?si=hJjESNdlTzyYiz0L-jB_gA

Coriolanus
Yndlingskarakter: Menenius og Menenius
Hadekarakter: Virgilia og De To Tribuner
Mathias karakter: 7/10
Mikkels karakter: 7/10

1
Endnu en DNF bog: Daemon Verden er af lave – en historie fra det virkelige liv

1 kommentar

Hej Ole og Gavl

Både generelt og specifikt (ideerne sat overfor realiteterne), er det da ganske på sin plads, at diskutere “demokratibegrebet”. FN har 192 medlemslande, der altså hermed alle har tilsluttet sig menneskerettighedskonventionen. Tre lande er ikke medlem af FN: – Den Vestafrikanske Republik (fordi nabostaterne gør krav på, og er i indbyrdes krige om, territoriet), Den Palæstinensiske Stat (fordi den ikke er anerkendt) og Pavestaten/Lateranet (der altså ikke har forpligtet sig på Menneskerettighedskonventionen!)
Nu kan nogle jo prøve at bilde mig ind, at samtlige disse medlemslande er “demokratier”. På den anden side optalte jeg – for nogle år siden – omkring 50 forskellige former for “demokrati”. Så det er absolut ikke en ensidig størrelse. Hvortil kommer, at det antikke Athens “demokrati” nærmest må anskues som diktatur: – kun mænd, kun mænd med en hvis alder, kun mænd med en hvis alder og en formue, kun mænd med en hvis alder, formue og anbefalinger fra andre mænd med (osv.) Og i det antikke Rom var samtlige stemmer købt! Men ihhheeee, hvor var det bare “kulturens vugge”, ikk’ sandt?

Arthur C. Clarke skrev novellen “Second Dawn”, der handler om nogle enhjørningeagtige væsener, på en helt splitteranden planet. Historien starter dér hvor Athelenerne just har overvundet de krigeriske Mithraneanere. Alias krigene mellem Grækenland og Perserriget (“300” i det ydre rum, om man så må sige).

For at nå til denne tolkning af novellen, er det faktisk nødvendigt med en hvis ballast af “oldævl” og historie, og ihvorvel jeg ikke har nogen specifik mening om hvorvidt Gymnasiet er en bedaget institution, så mener jeg stadig at en præsentation af skelsættende epoker og begreber er på sin plads, hvis undervisning skal oppebære en karakter af dannelse og ikke blot diffundere til rene funktionsøvelser. Hvilket måske allerede er et overstået kapitel, eftersom såvel pædagog- som læreruddannelsen hører under PROFESSIONSHØJSKOLER.

Ikke alt – langtfra! – var “bedre i gamle dage”, men på den anden side af utallige nedskæringer på hele uddannelsesområdet, kan det blive vanskeligt at overbevise nogen om, at det er blevet bedre. Jeg køber ihvertfald ikke den ide –

Men! Nå! Ja! Til trods for koks i kulissen var det hyggeligt, at høre ep. 287

Deres ærbødige – Hennin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.