Jim Butcher: Stormfront

Jim Butcher: Stormfront

stormfrontHarry Potter for voksne. Stormfront er den første Harry Dresden bog på dansk og det bliver givetvis ikke den sidste. Det her er nemlig en rigtig lækker bog.
Harry Dresden er en troldmand i Chicago, den eneste der åbent annoncerer i telefonbogen. Han rådgiver politiet i tilfælde af særlige omstændigheder, hvor magi eller monstre er involveret. Som ganske ung var han involveret i noget mørk magi, og derfor er han ikke specielt vellidt af troldmændenes ledere i Det Hvide Råd.

Gangsteren Tommy Tomm og den prostituerede Jennifer Stanton myrdes på bestialsk vis ved hjælp af magi. Det er en klar overtrædelse af magiens love, og Harry Dresden, der allerede har en betinget dom fra Det Hvide Råd, mistænkes nu som morderen. Samtidig med at han skal opklare mordet, for ikke at blive dømt af Det Hvide Råd, bliver han nødt til at forsvare sig mod den rigtige morder, der har opdaget at Harry er på sporet af ham.

Stormfront er en klassisk detektiv roman, hvor detektiven i sin trenchcoat vandrer rundt i den mørke by, mens regnen pisker ned over indbyggerne. Den er i godt selskab med Sam Spade, Philip Marlowe og deres danske nevø, Klap I Olsen fra Barbar Bar. Detektivstemningen kommer ganske automatisk med førstepersons fortællerstemme Harry Dresden, der personligt, indlevende og ganske kynisk fortæller handlingen til læseren.

Men Stormfront er også en urban fantasy roman, hvor vampyrer, varulve, feer og troldmænd bevæger sig uset rundt blandt os almindelige dødelige. Det magiske univers er godt skruet sammen, det giver mening og det er tydeligt at Jim Butcher har tænkt længe over hvordan magien virker i sit univers.
De to dele passer rigtigt godt sammen. Stormfront og generelt hele Dresden serien er rigtig god til at få den virkelige og den magiske verden til at passe sammen. Man føler ikke, at man udelukkende befinder sig i den magiske verden. Personerne har virkelige problemer, ikke blot med de fantastiske modstandere, men også med mere dagligdags hændelser, som husleje, parforhold og bilreparationer.

Oversættelsen er ganske god. Der er mange nye begreber der skal oversættes, og generelt er oversætteren Bjarne Skovlund helt med fremme i skoene. Men, lige i et enkelt tilfælde kommer han noget til kort.
Min yndlingsjoke i hele serien falder desværre for oversætterens klinge. Det er en fantastisk scene – lige i starten af bogen, hvor Harry Dresden mobbes af et postbud, der ikke tror på trolddom. Det var den scene der for alvor fik mig til at elske serien, og derfor er det også lidt ærgerligt at den fantastiske joke ikke er kommet med.
Postbudet siger: ‘”An actual wizard?” he asked, grinning, as though I should let him in on the joke. Spells and potions? Demons and incantations? Subtle and quick to anger?”’På dansk bliver den sidste del oversat til ”Sådan en med besværgelser og trylledrikke, dæmoner og den slags?” Det er lidt en skam, for denne fine joke er en direkte henvisning til Ringenes Herre, hvor troldmændene beskrives netop som: ”subtle and quick to anger”.

Men, det er en mindre detalje. Jeg kan rigtigt godt lide den her bog. Den er godt skrevet, underholdene og interessant, intrigen og plottet er velfungerende. Stormfront er en bog, der er svær at ligge fra sig igen. Kan man lide urban fantasy, bør man gøre sig den tjeneste at læse Stormfront. Det bliver næsten ikke meget bedre.
Det næste bind i serien kommer, ifølge Tellerup, engang i det nye år.

1
Harry Harrison: The Daleth Effect Jacob Rask Nielsen: Exodus, bind 2

1 kommentar

Kent Damgaard siger:

Jeg er ved at læse den engelske udgave i toget om morgenen, det er god underholdning.

Det skal også bemærkes at Dresden files er lavet som tegneserie af Dabel Brothers, hvor man ud over første bind af Stormfront også kan få “Welcome to the jungle” som er lavet specielt til tegneserie-udgaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.