Harry Harrison: The Daleth Effect

Harry Harrison: The Daleth Effect

daletheffectDE FREDELIGE DANSKERE. Det er naturligt som SF-læser at blive udsat for mærkværdige verdener – eller blot bittesmå, afgørende forskelle fra vores egen virkelighed. Det er en af de ting, der skaber genren, denne følelse af, at ”det her er ikke helt almindeligt”. Der er alle de velkendte elementer: rumvæsener, fantastiske opfindelser, tidsrejser og så videre i en uendelighed.

Et sådant element er der også i Harrisons ”The Daleth Effect”, nemlig ”the Daleth drive”, som uden problemer kan bringe fartøjer ud i rummet. Men det er ikke det mærkværdige i denne fortælling, i al fald ikke hvis læseren er dansker. Forfatterens tilhørsforhold til vores lille land gør sig nemlig tydeligt gældende, og i hvilke andre (ikke oversatte) SF-romaner kan man støde på udtryk som ”Kylling calling halvabe” strøet omkring i teksten?

Plottet er ganske simpelt: en israelsk videnskabsmand opdager princippet bag ”the Daleth drive” og flygter til Danmark, der er så pacifistisk, at det aldrig ville bruge teknologien til krig (her kunne man være fristet til at indskyde en underholdende bemærkning om Anders Foghs udenrigspolitik, men det vil jeg udelade).

Ligesom plottet er handlingen ganske simpel det første stykke af bogen. Her koncentrerer Harrison sig hovedsageligt om beskrivelsen af danskerne, hvilket er ganske pudsigt. Åbenbart drikker vi en masse øl, og der er endda plads til en nedsættende bemærkning om svenskernes udgave af vores nationaldrik.

Men da verden først opdager, at Danmark besidder denne banebrydende teknologi (en modificeret ubåd bliver brugt til at redde russiske kosmonauter strandet på månen), bliver alting mere kompliceret og bogen mere interessant. For pludselig viser folk sig at have flere sider af deres personlighed end den, vi først er blevet præsenteret for, og andre nationer forsøger at erobre danskernes viden.

Alt sammen medvirker det til, at romanen, der først lægger op til at være ganske gængs 70er-SF, pludselig tager et par drejninger, som fænger læseren og lægger op til en slutning, der kommer som noget af en overraskelse. Og så er den altså ekstra underholdende, hvis man er dansker.

2
Nick Clausen: De døde brødre Jim Butcher: Stormfront

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.