Gudmes Konger
Når alt kommer til alt, så er jeg blot en københavnersnude, der fandt på at flytte på landet. Af mere eller mindre uransagelige årsager, hvilket ville blive en langt mere omfattende fortælling, som ikke skal udbredes hér – og ihvertfald slet ikke nu – faldt valget på et såkaldt “nedlagt landbrug”, lige på halvvejen mellem Oure og Lundeborg i en udpræget “flække” – nærmest bare en lokalitet – ved navn Boelsmose.
Da jeg, min hustru, vores børn, en hund og to katte, flyttede til Boelsmose i år 2000 (helt præcist d. 20. maj), var “udstedet” en del af Gudme Kommune. Og det var hjemstedet for idrætsforeningen, og navnlig håndboldholdet, GOG – Gudme-Oure-Gudbjerg.
Som sædvanlig – var jeg lige ved at sige – var placeringen af sportshallen resultatet af noget lokalpolitisk bøvl og ballade, og sidenhen tog Gudme Kommune beslutningen, at idrætsforeningens hovedsæde bare skulle hedder:
Nu drejer det hér sig ikke om hverken bygninger eller sport. Og overhovedet ikke om håndbold, omend jeg har forstået at “håndboldherrerne”, der nu synes at have afløst “håndboldpigerne” (mind the difference), er noget man skal være stærkt betaget af. I klarer jer uden mig, er jeg sikker på.
Næh! Det drejer sig om nogle mærkværdige udslag af omsiggribende liberalisme. Men det kommer vi til.
Se! Ved Den Store Kommunalreform i ´00’erne opstod der lidt tumult om hvorvidt Gudme Kommune skulle slås sammen med Nyborg eller med Svendborg – eller: lave en Gudme, Gudbjerg, Hesselager, Vejstrup, Skårup, Øster Åby – Kommune. Fikfakserier i de politiske VIP-lounger afgjorde, at Gudme og op-og-nedland faldt inder under Ny Svendborg Kommune. Og når jeg siger “fixfaxseri”, så er der fordi kommunegrænserne på Fyn, nu om dage, ikke er specielt logiske eller borgerservicerende. Faktisk kan man bo klods af den transfynske motorvej, et ejendomsmægler-stenkast fra Odense, og alligevel bo i Fåborg (-midtfyn) Kommune. Hvilket svarer nogenlunde til, at bo på Nørrebro i København, med Rådhuset placeret i Helsingør.
Jaja! Det er sket før – det vil ske igen. For er der noget danske politikere har til fælles, så er det et behov for at vise sig beslutningsdygtige. Koste hvad det vil. Og til den ende fandt embedsmandsstanden i Ny Svendborg Kommune ud af, at det bedste man kunne gøre, i en situation hvor den nye kommune ikke ligefrem bestod af lutter hjertevenner var, at “rydde op i alle de gamle navne”. Søger man derfor – på google – idag efter f.eks. Hømarkskolen i Svendborg, bliver man spurgt om man ikke hellere vil søge efter “Nymarkskolen”. Forskellen er ens, men smagen hedder bare noget andet.
Lignende proaktive futuristdrømme ledte så også til et navnskifte for “Gudmehallerne”, der nu kom til t hedde:
Altså: – GOG, det har man jo ligesom hørt før, og en lille fiks, og højest stiliseret håndboldspiller – jammen, okay da, omend der da foregår andet i de haller, end blot håndbold (der er også banko-spil). Men “Arena”? Altså “arena” er græsk og betyder sand, og iøvrigt har det konnotationer til gladiator-kampe. Nuvel – håndbold kan da være en hård kontaktsport, men den drejer sig vel ikke ligefrem om, at lemlæste – evt. dræbe – hinanden? Eller gør den? Og jeg tvivler på, at sand på parketgulvet er noget hal-bestyrelsen finder værende et ubetinget gode. Men smart skal det være – civilisationen er kommet til Gudme …. – eller rettere: til Svendborg. For til trods for at der er lige de der tyve kilometer til Svendborg bygrænse, så er Gudmehallerne (aka GOG Arena) altså at betragte som property of Svendborg. Bare så det er slået fast, ikk’ sandt.
Men intet varer evigt, og pludselig – en dag – kører man forbi (MA)GOG Arena -Svendborg – og sér dette på gavlen:
Yeah!
“Sous vide” er fransk for “ikke så hurtig”, “knap så hurtig”, “under hurtig” – med andre ord: “Langsom”. Og betegner en (mere eller mindre ny) metode til tilberedning af fødevarer: – langsom kogning i vakuumpakke med kød og grøntsager, krydderier, lage … og så står det ellers og bobler i den dertil indrettede maskine (su’vit’en), sådan en fire-femogtyve timer ved 45 grader celsius – eller noget i den stil.
Jeg må indrømme, at jeg ikke har tjekket om firmaet [Su’Vit´] leverer middagsretter, der er tilberedt på nævnte måde, eller om det sælger de aggregater, der – trods alt – er nødvendige for et nogenlunde godt resultat efter nævnte metode. For det korte i det lange er SPONSORAT! Og vist er jeg da bekendt med reklamer, også i forbindelse med sportsgrene, men hér har man ligefrem valgt, at lade sponsor bestemme, hvor pågældende idrætshal ligger – er lokaliseret. I “sous vide”. Og i og med at “sous vide” kan oversættes til “sindigt”, “roligt”, “festina lente” (hvilket iøvrigt er Svendborgs Motto: CittaSlow), skulle alt vel være fjong. Bortset fra, at det måske ikke er det mest engagerende, at have idrætsmæssigt hjemsted ovre i “den sløve hal”. Men sådan var det – og det varede ikke så længe!
For øjeblikket hedder Gudmehallerne: “Phønix Tag Arena – Svendborg”. Det er jo virkeligt noget der rykker, ikk’ sandt?
Jeg må indrømme, at jeg ikke helt har fattet firmanavnet. Jeg er naturligvis med på, at der ikke er er meget promotion i:
På den anden side: – er det det hér, man ligesom prøver at sælge varen på:
Helt lagpraktisk kunne jeg have en formodning om, at netop firmaet “Phønix tag” stod for den nye tagbelægning på “Gudmehallerne”, sidste år. Men mere filosofisk har jeg vanskeligt ved, at krænge sindet rundt om selve betydningen. Altså Fugl Fønix brænder sig selv op i sin rede, og genopstår af asken. Hvordan fanden hænger det sammen med et tag? Eller rettere: – det må man da ikke håbe. Ihvertfal skal JEG IKKE have noget fugl fønix-tag, er du da vimmer? Og selvfølgelig kunne der, med lidt tilrettet grammatik, også være tale om en opfordring: PHØNIX! Tag Arena-Svendborg.
Somom det blir’ bedre af det.
Når alt kommer til alt er jeg blot en københavnersnude. Og hvad forstand har jeg på egnsudvikling og kommunale standarder? Hvad ved jeg om lokal erhvervsudvikling og investeringsmuligheder i rurale oplande, byggemodning og planlovgivning, erhvervsfremmende tiltag eller omlægning af egnsstatus?
I henhold til “Bjergprædikenen” skal man jo elske sin fjende. Det behøver jeg slet ikke, for det parti, der lissom styrer lortet, nu om dage, har som udtrykkelig og højest estimerede dogme, den opfattelse at det styrker lønmodtagerne bedst, hvis man styrker “erhvervslivet” på bedste vis. Således er lønforhøjelser noget man giver til firmaer, ligesom skattelettelser er noget der primært kommer folk med penge til nytte. Deri kan jeg se noget Fugl Fønix-agtigt – men den må I selv regne ud.
Jeg bor lidt længere nede ad vejen, og jeg kan egentlig være ret ligeglad med, hvad der foregår i Gudme – især i forhold til idrætshallen. Og intentionen var egentlig også bare en slags oversigt over, hvad der kan ske når “et liberalistisk spøgelse går gennem Danmark”.
SLUT
Ingen kommentarer