Ulempen ved science fiction

Jeg kan godt lide science fiction, men jeg bliver altid lidt nervøs over de mennesker, som synes, de skal føre den ud i livet.

So, Elon Musk has claimed he is a “utopian anarchist” in a way he claims is best described by the late science fiction author Iain M Banks. Which leads to one very relevant question: has Musk actually read any of Banks’s books?

Does Elon Musk really understand Iain M. Banks’ ‘utopian anarchist’ Culture?

9
Scifihaiku Sport med ekstra sport!

9 kommentarer

Simon Aakjær Johannesen

Uh, det er faktisk lidt foruroligende. Er Elon Musk på vej til at tage skridtet fuldt ud og blive en vaskeægte Bond skurk?

“Følg gerne efter dem, der søger sandheden; flygt som død og helvede fra dem, der har fundet den!” som en eller anden klog fætter har sagt.
Elon Musk er muligvis kvintessensen af antipoden til Banks, idet Kulturen i The Culture universet er absolut utopisk, hvor få har for lidt og de fleste så rigeligt. Og herimod står det samfund og den kultur, som har gjort det muligt for Hr. Musk at komme til fadet: – en libertær utopi, ikke en anarkistisk. Det ville manden ikke bryde sig om.
At Banks kan få fortællinger ud af sit culture-setup, skyldes at han fortæller historier fra udkants-utopia, med personer der er lettere utilpassede, eller ikke kan få tiden til at gå. De kan blive hvervet af Special Circumstances.
På den måde ligner The Culture egentlig meget godt Frank Herberts ConSentiency, hvilket er ret sjovt derhen, at man vist roligt kan fastslå at mens Banks var til den venstre side i Folketingssalen, så var Herbert kraftigt højrevredet, økologi eller ej

Interessant – jeg har aldrig spekuleret over Herberts politiske ståsted (Måske af frygt for, at det ville stå i vejen for min fornøjelse ved værket) – men teenageJanus var vild med ideen om hans saboteur extraordinaire (mener jeg, han hed), der grundlæggende var ansat af staten til at stå i vejen for statens egen fremtromlen. Det er i al fald sådan, jeg husker den – måske er det tid til en genlæsning.

Jorj X McKie, saboteur extraordinaire, BuSab. 2 romaner, 3 noveller.
Jeg læser Herbert med stor fornøjelse, uden at skele så meget til hans politiske ståsted. Så kunne jeg få nok at gøre! Det var mere koblingen “Musk”-“Banks”-“Anarkisme”- “Utopi”, der fik det op at køre. Og så den – hm! – similaritet, der er mellem Special Circumstances og BuSab, uden at drive sammenligningen for langt.

3 noveller? Jeg har kun romanerne stående (og tror, jeg vil hive dem ud af reolen til noget sommergenlæsning) – jeg må på jagt efter novellerne også.
Og i sammenhængen “at føre science fiction ud i livet” passer det meget godt at linke tilbage til dette indlæg: http://superkultur.dk/2018/05/01/fremtiden/

Upsupsups! Jeg skal lige ha trukket følehornene til mig. 2 romaner, 2 noveller, 1 artikel.
I række: “The Dosadi Experiment”, “Whipping Star”. (romaner)
“A Matter Of Traces”, “The Tactful Saboteur” (noveller)
“The ConSentiency Universe”. (artikel)
“Den Taktfulde Sabotør” og “Universet” blev udgivet på dansk i Proxima nr ¤#$, nittenhundrede & ¤#”£
Vi beklager – de ansvarlige medarbejdere er ikke længere ansat.

2 noveller er stadig bedre end ingen noveller 🙂
Og jeg burde jo have Proximaerne liggende et sted derhjemme, så jeg komme supplere med lidt fanzine-oprydning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.