Jan Schwerdfeger: Storm over Ventura

Jan Schwerdfeger: Storm over Ventura

Jan Schwerdfeger: Storm over VenturaStorm over Ventura er først bind i en ny dansk science fiction/fantasy-serie med titlen Positron Generator, rettet mod både yngre og voksne læsere ifølge omtalen. Den meget enkle historie og de medfølgende illustrationer gør det dog tydeligt, at den hovedsageligt henvender sig til børnelæserne.

Vi befinder os på planeten Ventura, hvor lang tids fred fuldstændig har overflødiggjort krig og våben. Som enhver ved, er det jo nærmest en invitation til universets mørkere magter om at rykke ind og gøre sine hensigter gældende – i dette tilfælde starter det med en abnorm magnetisk storm, der dækker en stor del af planeten. Det er de frygtelig Ixolitter, under ledelse af Ragyll de luxe, der ønsker at ribbe kloden for alle dens metaller.

Historien centrerer sig om de to piloter og opfindere Jet Zi og Zang Poh, som tager kampen op. De kommer i besiddelse af et mystisk, magisk krystal, som bringer dem ud på en længere odysse for at redde deres fredelige hjemplanet.

bogens hjemmeside kan man læse, at:

“Jan Schwerdfeger, f. 1960, er uddannet Rudolf Steiner pædagog og musiker. Han har mange års erfaring med historiefortælling. Hans magiske verdener, eventyrlige figurer og fantasifulde – ja, til tider vanvittige påfund – appelerer til alle børn og barnlige sjæle. Historierne fra Science-Fiction universet er gennemførte ned i mindste detalje og bygger på en stor faktuel viden på området.”

Jeg er ikke sikker på, hvad det er for en faktuel viden, Storm over Ventura bygger på – men rent genremæssigt bevæger vi os altså længere over i fantasy end sf. Overfladen er sf, ingen tvivl om det: vi har rumskibe og farer vildt omkring i rummet. Men indholdet er fantasy: de onde invaderer, og vor helt får magisk hjælp til at besejre dem; dertil kommer en ganske naiv indstilling til de fysiske præmisser for historien: magnetisme er en næsten mytisk kraft og har alskens egenskaber (som lige så godt kunne erstattes med aura eller magi). Man kunne få en mistanke om, at den hovedsageligt har fået påhæftet sf-elementerne for, at forfatteren har kunnet illustrere den med sine egne, computerskabte billeder af rumskibe (som jeg så for resten synes er ganske vellykkede).

Resten af illustrationerne forestiller seriens hovedpersoner, mystiske funny animals på farvestrålende baggrunde. Det er dog ikke en fremmedartethed, der skinner igennem i teksten (bortset fra når de kaldes næsedyr).

Storm over Ventura er ikke velegnet til voksne læsere i mine øjne – det er dog ikke umuligt, at den vil kunne indfange de unge læsere (nok især drenge), som vil have en hurtig historie ledsaget af farverige illustrationer og lige så spraglede udtryk: Crypto Photont Vector Boost, Instant Influxment, Gyro Hyperlizer og så videre.

I ØVRIGT

Jan Schwerdfeger på Fantastisklitteratur.dk

0
Rob MacGregor: Indiana Jones and the Peril at Delphi. Jakob Thomassen: Neo Facit

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.