Jakob Thomassen: Neo Facit

Jakob Thomassen: Neo Facit

Jakob Thomassen: Neo FacitDEBUTNOVELLER. Vi begynder at se flere selvpublicerede bøger på dansk, i takt med at mulighederne åbenbares for folk. Jakob Thomassens debutudgivelse, novellesamlingen Neo Facit, udkom på Books on Demand sidste år – med en af de mere velkonstruerede titler og i al fald den mest stilige forside, jeg har set på en selvpubliceret bog. Det er Jan Roed Thastum, der har stået for den. Desværre lever indholdet ikke helt op til indpakningen.

Neo Facit rummer 13 noveller, som næsten alle er inden for de fantastiske genrer – eneste undtagelse er vist ”Menneske for dig selv”, en mildt underholdende lille historie om hovedpersonens passivt-aggressive forsøg på at frigøre sig fra alle forpligtelser. Derudover springes der mellem fantasy og science fiction – vi møder de kræfter, der kæmper i et menneskes sjæl; Atlantis, der vender tilbage til overfladeverdenen; Himlen og dens bureaukrati; selvtægtsforbrydere; Gud; og meget andet.

Thomassen kommer vidt omkring, og man fornemmer en stor forkærlighed for især film og tegneserier – hovedpersonen i fornævnte ”Menneske for dig selv” er storforbruger af film, og Atlantis’ krigere har et panser af adamantium. Men dette er begge visuelle medier, som det ikke nødvendigvis er let at overføre til skrift, og der skrider den altså lidt for forfatteren. Novellerne har en tendens til at bevæge sig på overfladen og ikke grave dybere end en beskrivelse af, hvad folk gør. Historierne mangler simpelthen en dybde (som forhåbentlig kommer med erfaringen) og til tider også en forklaring; tingene har det med at ske bare fordi; Gud går med til et interview bare fordi; to mænd slås om herredømmet i et barns sjæl bar fordi. Den slags historier kan være sjove (og er det da også til tider i Neo Facit), men det kræver en strammere redigering og en hårdere punchline.

Thomassen har lagt nogle af sine noveller online på MySpace, så man kan stifte bekendtskab med hans skriverier. Et interview på 24.dk afslører, at han også forsøger sig med de mere visuelle medier, nemlig filmen.

0
Jan Schwerdfeger: Storm over Ventura KK Santos: 2013 – en fortælling om 3. verdenskrig

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.