James Patrick Kelly: Tænk som en dinosaurus

James Patrick Kelly: Tænk som en dinosaurus

taenksomendinosaurusDINOER OG SMARTFYRE. Science fiction. Rigtig science fiction, skrevet af et af de store, amerikanske navne inden for genren. Det er noget, vi meget sjældent ser på dansk. Det er dog noget, som Science Fiction Cirklen har rådet bod på med denne 2004-udgivelse. Det er en samling af tre af James Patrick Kellys noveller – ”Rotte” og ”Tænk som en dinosarus”, der begge er af almindelig længde, og ”Mr. Boy”, der er noget længere. For det første er det rart, at der gøres noget for at oversætte ordentlig SF til dansk, for det andet er der tale om nogle gode historier.

Samlingen indledes med ”Rotte” – hovedpersonen, der er ekstremt kropsmodificeret, så han ligner titlens gnaver, er på vej gennem storbyen med en ladning narkotika (hvis virkning mildest talt er ubehagelig). Beklageligvis er hans ledsager ikke den eneste, der er ude på at stjæle det fra ham, så det bliver en actionfyldt tur. ”Rotte” er den kortest tekst i bogen og ærligt talt også den, som sagde mig mindst – velskrevet og veludtænkt, men jeg fangede ikke parodien på cyberpunk, som ifølge Niels Dalgaards efterskrift er implicit. Det er ganske enkelt for længe siden, at jeg har læst i den undergenre. ”Rotte” er dog på ingen måde en dårlig novelle, blot hurtigt overstået.

Mere saft og kraft finder jeg i samlingens midtpunkt, ”Mr. Boy”. Her giver Kelley sig selv plads, og ideerne får frit løb. Meget moderne SF beskæftiger sig med det punkt, hvor fremtidens mennesker bliver komplet uforståelige for os – her befinder vi os så at sige i opløbet til det punkt. Hovedpersonen, Mr. Boy, er blevet hæmmet flere gange i træk og er af krop stadig omkring de 12 år – desværre må han også snart indse, at han af sind er begyndt at blive ældre, at blive voksen. Det bliver til et voldsomt opgør, både med ham selv og hans mor, en 11 etagers kopi af Frihedsgudinden. Samtidig falder Mr. Boys Kammerat, en ulovligt opdateret, kunstig ven, over noget, han ikke burde have set, hvilket retter ubehagelige menneskers opmærksomhed mod de to. Men hverdagen må fortsætte: dinosaur-vennen Stennie holder fest, og fortiden skal destrueres. Lyder det sært? Kelly slipper af sted med det uden problemer – det er god science fiction, ideerne falder nærmest over hinanden på vej gennem historien.

Bogen afsluttes med titelnovellen, et klassisk tema i ny, frisk indpakning. Hovedpersonen udsættes for et valg mellem det, han betragter som menneskelighed, og racens fremtid blandt stjernerne. Alt sammen overvåget af de dinosaur-agtige hanen’er, hvis tilgang til universet er radikalt anderledes fra menneskenes.

Kort sagt bør ”Tænk som en dinosaurus” stå på enhver SF-læsers hylder. Indholdet er godt (både novellerne og Dalgaards efterskrift), oversættelsen er ganske vellykket (enkelte smuttere i korrekturen, men det er ikke noget, der er værd at tale om), og Science Fiction Cirklen har ofret lidt ekstra for at få udgivelsen til at fremstå som en rigtig bog. Eneste anke kunne måske være, at man brugte lidt mere tid på omslaget: der er ikke helt taget højde for tilskæringen af bogen, og baggrunden er yderst skrigende. Ikke desto mindre er det et vanvittigt godt initiativ – og et, som jeg håber kommer til at betyde flere udgivelser.

(Anmeldelse tidligere publiceret på Scifisiden)

0
John Ajvide Lindqvist: Håndteringen af udøde Louise Kringelbach: Sorgforstøveren

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.