The Circle

The Circle

Problemet med nærfremtidslitteratur er selvfølgelig, at der nogle gange ikke skal så lang tid til, før vi har overhalet det, som forfatteren advarer om. Nogle gange kan man endda tænke “Var det blot gået så godt”.

Der er en smule af den fornemmelse over Dave Eggers’ “The Circle” fra 2013 (på dansk i 2015). På mange måder lidt for positiv – men også en bog, der opvejer det med så mange pletskud. Og fornemmelsen af, at “denne bog er lidt for tæt på sandheden”.

Først skal du bare lige forestille dig, at Google, Apple og Facebook er blevet til et enkelt firma – titlens The Circle. De vil bare gøre verden til et bedre sted – ved hjælp af radikal tilgængelighed. Alt skal være inden for rækkevidde – mennesker opfører sig jo også bedre, når de ved, at der er nogen, der holder øje med dem, ikke sandt?

Mae Holland bliver ansat på The Circle – i kundesupport til at starte med, men omstændighederne lader hende stige i graderne og bliver en stor del af firmaets forsøg på at gøre hele verden gennemsigtig. Der er – selvfølgelig – en stor tyk streg under overvågningstemaet her, men lige det er nok det element, der føles, som om det er blevet overhalet af virkeligheden. Der, hvor Eggers til gengæld rammer plet, er i sin beskrivelse af hele techbro-kulturen og den sygeligt positive tilgang til alle firmaets tiltag. Alt – om så det ville give Orwell mindreværdskomplekser – kan italesættes som et gode for menneskeheden.

Det er crystal meth som virksomhedskultur.

Med Mae og hendes nærmeste som omdrejningspunkt udstiller Eggers techgiganterne, internettet og de mennesker, der gladeligt sælger deres privatliv for skinnende teknologi. Hvilket er det fleste af os. Det er ikke et særligt positivt syn på menneskeheden, der udstilles, men det er også et, der er svært at argumentere imod, især her i bagklogskabens klare lys.

“The Circle” er en sjældent vellykket prædystopi – det der sjældent beskrevne trin før den fortærskede fremtid, hvor alle smiler kunstigt og kun taler overens med forskrifterne. En klar anbefaling herfra, selv om det også på mange måder er en bog, der risikerer at gøre én til boomer i sin måde at betragte nettet på.

4
Episode 246 – Thyras Bryg Galaktisk Humle og Den Bitre Mikkel Linkdump – Sort, Hvid, Torment Nexus og fantasy

4 kommentarer

@janus Fin anmeldelse, tak for den 👍Jeg “læste” den på lydbog engang, da tiden var en anden, men dengang var den naturligvis ikke mindre dystopisk, og man kunne godt ane konturerne af sådan en slags fremtid.

Det er så sandt, som det er skrevet. Vi genså den lige for et par dage siden, og den er en lidt tam affære, der virker lettere hullet og med en alt for pæn afslutning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.