Bøger vi elsker

Bøger vi elsker

Jeg kan godt have svært ved at finde nye bøger. “Jamen, du arbejder på et bibliotek” Ja du har ret, ukendte personer, men det er fyldt med krimier, feel good romaner om folk med små butikker på skotske øer, og halverotiske romaner rettet mod 30-something kvinder.
Jeg har samlet tre lister med scifi, fantasy og tjubang ramasjang (dips på bandnavn!). Hvad er jeres yndlings romaner?

Scifi:

Anathem af Neal Stephenson
Smuk og dejlig roman. Den starter midt i handlingen uden at forklare noget som helst. Man er strandet, forstår ingenting. Alt er sært og mærkeligt… men det hele bliver forklaret, smukt og dejligt. hos Simon Aakjær, men en fornem science fiction roman med stor fokus på videnskab, matematik og filosofi

Eon af Greg Bear
Min yndlings Big Dumb Objekt roman. Amerikanerne og Nato når først frem til Stenen, den enorme asteoride, proppet med tomme byer og biblioteker… og et kammer der er større indvendig end asteoriden. Klassisk BDO roman kombineret med lækker near future space exploration

Dune af Frank Herbert
The spice must flow. Der er ikke meget at sige om den, som ikke allerede er blevet sagt. Men morsomt er det, at Dune, de 5 efterfølgere, 3 film, tegneserier og 9000 spinoff romaner af Herbert Jr. alt sammen startede med en ide om at skrive en artikel om sand stabilisering i Oregon.

Neuromancer af William Gibson
Den første cyberpunk roman jeg læste. Den er så dejlig. Beskidt, skummel og ubehagelig verden, lækkert plot – og det var måske den der gjorde at mine lærer på biblioteksskolen hele tiden snakkede om cyberspace når de egentlig mente internettet.

Woken furies af Richard Morgan.
Tredje del af Takashi Kovachs serien. Hvor den første var en lækker cybernoir krimiroman, nummer to var en krigsroman/BDO/spionroman kombo er den her nok en sammensmeltning af det hele. Takashi er tilbage på Harlans World, godt i gang med en god omgang hævn der skal uddeles – og lige pludselig er han rodet ind i en seriøs omgang revolution! 

Fantasy

Ringenes Herre af JRR Tolkien.
Den OG fantasy murstensroman. Jeg forsøgte mig med den på engelsk, som lydbog, og det virkede slet ikke. Da jeg læste den på dansk, i sengen (den nye lækre lærredsudgave) så var det til gengæld helt fantastisk. Nostalgitrip 1000%
Fun fact, hvis man kigger på kortet over Herredet, finder man lige nord for Krikgryden, byen Nyrup. Det ser ud til at Ida Nyrop Ludvigsen, oversætteren, valgte at oversætte Newbury med Nyrup. Sjov måde at skrive sig selv lidt ind i settingen.

The first law serien af Joe Abercrombie
Først troede jeg at det var en pastiche på Ringenes Herre… og der tog jeg godt nok fejl! En slem og kynisk romanserie om urgammelt had og hævn. Så dejlig.

Røde orm af Franz G. Bentson
Jeg elsker den med 1000 soles intensitet! Orms to rejser og hans tid derhjemme, er en fantastisk læseoplevelse. Franz G. ville bare skrive en bog, som var værd at læse og som man ikke bare ville kaste fra sig i afsky. Lidt ligesom De tre musketerer eller Odyseen. (Hvor sweet er det ikke lige at sammenligne sin bog med to af de største literære værker nogensinde).
Er det fantasy? Mja, de tror at guderne er rigtige og der er ofte guder med i fantasy romaner. Plus både sværd og sandaler. Anyways, det er min liste, jeg sætter den under fantasy.

A land fit for heroes serien af Richard Morgen
En lækker serie. Den foregår efter at heltene har begået deres store bedrift. Levede de lykkeligt til deres dages ende? Nej, det kan man ikke sige. En blev tyk, en anden fordrukken, en tredje er blevet forladt af sit folk. Og så kommer den nye trussel.

American gods af Neil Gaiman
Jeg elsker urban fantasy (om muligt mere end jeg elsker mecha serier!), og det her er absolut en af de bedste i genren.  Bogen laver en lækker blanding af på den ene side, mytevæsner der lever på skyggesiden af det menneskelige samfund og de nye teknologiske guder der er opstået. Og så elsker jeg helt vildt at de gamle guder ikke er superrige, magtfulde væsner som hersker over det hele (jeg kigger på dig, Vampire the Masquerade!)

Slam tjubang og ramasjang

Demon download serien af Jack Yeovil (Kim Newman)
Post apoc roadwarriors i USA battler elder gods og deres håndlangere på jorden. God tjubang og sjov.

Spatterjay serien af Neal Asher
Turister på planeten Sptterjay bliver rodet ind i en gamle fejde mellem en udød politimand og en udødelig Rumpirat. Så bliver det bare ikke bedre

Laundry files af Charles Stross
Morsom og cool take på lovecraft mythos møder efterretningstjenester og superskurke. Han har været på pause fra hovedserien i nogen tid, mens han skriver på en spinoff serie i samme univers. 3 indtil videre og ikke alle lige gode, efter min mening. I hvert fald ikke lige så coole som den primære serie.

Dresden files af Jim Butcher
Noirstemning i urban fantasy Chicago. Sweet. Serien rammer ind i powercreep på et tidspunkt, og forventes afsluttet nogenlunde snartish. God spas og løjer.

Blood of kerensky af Michael A. Stackpole
Kamprobotter i Battletech universet. Heroiske good guys battler en invasion fra udenfor den bosatte del af galaksen. Politik, intriger, plots  og kampmechs. Fabelagtigt. PS: Vigtigt ikke at købe lydbogsudgaven fra Audible. Der er skåret 3/4 dele af indholdet væk og så er der sat pew pew/dakka dakka lyde på. Og får at gøre det endnu federe, så er det nogle gange så højt at det dækker for oplæsningen af bogen.

9
No One Gets Out Alive (2021) Antibirth (2016)

9 kommentarer

@simon Tak for den stak lækkerier til min læseliste, Simon 👍

Skægabe siger:

@simon Der er et betragteligt overlap mellem ting, som du og jeg har fundet fornøjelse ved at læse, og jeg kaster mig grådigt over de anbefalinger, jeg ikke kender. Tak for listen 😊

Ibber siger:

@simon @JanusAndersen American Gods er den bedste bog, jeg i mit liv har læst. Resten skal jeg lige…overveje lidt. Tak for den fine gennemgang!

Zenia siger:

Nation af Pratchett – der er et før og efter jeg læste den, men jeg kan ikke længere huske hvorfor. Jeg nævner det fordi du har ingen Pratchett på din liste?!
Men, Simon, jeg ville egentlig blot spørge om du ved at Tolkien fandt en masse stednavne på Mols?
Og: Har du læst Lessings sf-serie?

Simon siger:

Pratchetts Nation er så god. Helt vild. Jeg synes absolut det er hans bedste bog. Religionskritik og videnskabsfejring i børnehøjde. Hvis ikke listen havde været lidt lang allerede, så var den kommet med som en bobler. Måske på et senere tidspunkt med Bøger jeg også elsker.

Doris Lessing? Måske som ung engang. Men det er jeg lidt usikker på.

Simon siger:

Det viser sig at jeg har læst starten på De følsomme agenter i Volyen-imperiet. Jeg kan intet huske fra den.

Z siger:

Jeg forsøgte at læse hendes sf-serie forleden. Efter en time var jeg helt lost og prøvede at læse Wikipedia artikel for at finde snydekoder. Nej. Jeg var tabt. Kan du huske da I prøvede at lære mig at spille Munchkin og så fik jeg en nedsmeltning og måtte gå i seng. Det her var værre 😀

simon siger:

Jeg husker også den som tricksy.
Hæ, den munchkin periode står mejslet i hukommelsen 🙂

[…] har løftet sløret for hemmeligheden: selv om vi er bibliotekarer og burde elske alle bøger ligeligt, så er der altså bøger, vi […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.