Bøger fra barndommen…

Bøger fra barndommen…

Back in the day, dengang verden var ung og livet mostly ukompliceret, læste jeg alt der mindede om science fiction. Så længe der var robotter, atomkrig, tidsrejse, uhyggelige monstre og rumskibe med, så var jeg glad og tilfreds. Men ikke alting overlever lige godt. Der er bestemt en grund til at nogle bøger bliver klassikere og andre ender deres liv som papirpulp.

Derfor har jeg kastet mig over at genlæse bøger fra the olden days (before the empire) og for at se om de nu også stadig holder. Jeg vil starte med at kigge på to serier.

Yom serien var badass post apokalyptisk SciFi og som havde den sweeteste forside nogensinde.
Jeg husker Yom serien som cool. Indholdet husker jeg mindre, men det var efter 3. verdenskrig, der var robotter og onde skurke med i den (og vist også noget med abehjerner til forret?), så Young Simon Aakjær har helt sikkert været hooket på stedet. De er skrevet af Mich Vraa (der siden har forladt science fiction genren til fordel for mere normal litteratur) og bind 1 er fra 1985.
Forsiden til gengæld viste sig at være knap så sej som husket…

Yeah… mindre ikonisk og cool end jeg huskede.

Den anden bogserie jeg husker som særlig fantastisk var Stjernefolket. Den handler om drengen Erik der møder pigen Mira, som kommer fra rummet og sammen drager de på heroiske og sweete science fantasy eventyr. De to første bind hænger sammen og er egentlig en lang bog. Det er en Stråle fra rummet og Kampen mod det onde.
Her mødes de to og bliver nødt til at kæmpe mod den onde Fyrste af Spartanien og hans nederdrægtige agenter.

Young Simon Aakjær synes virkelig de her bøger var teh shizzel, de var episk coole og fantastiske. Det var en perfekt blanding af escapisme og science fantasy. Især i de senere bøger, hvor Erik og Mira (og hunden Katja) tager til fjerne planeter og bekæmper ondskab og nederdrægtige skurke som Vulkanfolket og Blomsterheksen.
I serien sidste bind vender de endog tilbage til Jorden og bekæmper onde generaler og magthavere (yes, hvis nogen er i tvivl, så er den her bog fra midt 80’erne).

Ikke den originale forside (men den var også mindre sej)


Fun fact, det var den her bogserie der lærte mig konceptet om biocomputere, som dengang jeg var 12 år virkede så umådeligt cool og fremtidsagtigt. Havde den været skrevet i dag, ville det sikkert have været kvantecomputere.

Nu skal jeg så have dem læst, og så skal jeg nok melde tilbage om hvordan OldGuy Simon Aakjær oplever dem.

4
Ny klassiker – fra rummet!! Episode 25 – Heineken og Billedkunst

4 kommentarer

Alexandria-kvartetten (om man må være så fri) er en kodyl suite. “Zalt – dampherrernes planet” kunne minde lidt om Bjarne Reuters “Slusernes Kejser” (eller også er det omvendt). Og så er der jo også Knud Holtens “Karfunkeljægerne” og “Suma-X”. Eller Bent Hallers “Blåfolket” (Strit og Stumme).
Jeg vil se frem til Simon The Elder’s “take” på Simon The Younger’s læseoplevelser 🙂

Jeg er ret sikker på, at jeg også var vild med de der Frøstrup-bøger – jeg VED, at jeg var det med Yom-bøgerne, men jeg tror det kun med Frøstrup, fordi det eneste, jeg bogstaveligt talt kan huske, er, at børnene på et tidspunkt kommer ud i skoven, hvor UFOen har været, og der er – åh gisp, åh verisimilitude – en afbrændt cirkel i skovbunden. Jeg ved ikke hvorfor, men den detalje brændte sig lige så meget ind i min hukommelse, det var jo næsten bevis på, at det kunne ske i virkeligheden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.