Cory Doctorow: Overclocked

Cory Doctorow: Overclocked

HISTORIER FRA EN HURTIG FREMTID. Cory Doctorow er forfatter, blogger, aktivist og forkæmper for ny ophavsretslovgivning. Han er en af grundlæggerne bag BoingBoing, nok en af de mest læste (og underholdende) weblogs, og de fleste af hans udgivelser bliver også lagt på nettet under forskellige Creative Commons licenser – novellerne i “Overclocked: stories of the future present” kan findes på craphound.com/overclocked, hvor man også kan findes dem i diverse fan-oversættelser, som podcasts, remixed til musik og så videre. Det er muligvis en underlig forretningsmodel, men det virker – ved et nyligt besøg i SF-Bokhandeln i Malmø faldt jeg over bogen og tøvede ikke med at købe den, efter jeg havde læst et par af Doctorows noveller på nettet. Historierne kan sagtens stå for sig selv, men jeg har nu en forkærlighed for at have en bog i hånden.

Og den er det helt klart værd.

“Overclocked” præsenterer 6 noveller – “Printcrime” (om en verden, hvor 3D-printer-teknologien er brudt igennem) er 4 sider lang, men resten ligger på omkring de 50 sider og derover. Og der var ikke én af dem, som jeg havde lyst til at springe over. Doctorow har muligvis en tendens til at have et meget tydeligt budskab (gerne om folks mis/brug af information og teknologi), men han pakker det samtidig ind i en god historie og en sprudlende fortælleevne.

“When Sysadmins Ruled the Earth” fortæller om tiden efter verdens (næsten-)undergang, og hvordan internettets utrættelige riddere forsøger at opretholde en global infrastruktur og starte en ny verden. Doctorow udstiller sine helte på godt og ondt – de er ikke på den hvide hest med en rustning, men i nørdede t-shirts med mobiltelefoner og dårlig hygiejne.

“Anda’s Game” er første forsøg på at spille op mod en klassisk sf-titel (i dette tilfælde “Ender’s Game” af Orson Scott Card) – i irritation over Ray Bradburys hysteri over, at Michael Moore brugte titlen “Fahrenheit 9/11″. Og den er det tydeligste eksempel på novellesamlingens undertitel: Stories of the future present, med sin blanding af guldgravere i en World of Warcraft-lignende spilleverden og realpolitik. Med en ung pige som hovedperson er der også tale om en effektiv historie om at blive voksen.

“I, Robot” bruger naturligvis Asimovs verden som sit startpunkt, men flytter sig langt derfra. For i Doctorows verden er det ikke af det gode, hvis ét firma styrer al produktion af noget som f.eks. robotter – det fører i sin yderste konsekvens til diktatur, og den slags fører til modstand. Som forfatteren siger i forordet, er det Asimov tilsat en god portion “1984″. Nogle af de samme tanker om kunstig intelligens går igen i “I, Rowboat”, hvor hovedperson er en upliftet (intelligent) robåd, der er tilhænger af religionen Asimovism – her starter handlingen, da Robbie, som robåden hedder, møder et nyligt selvbevidst koralrev. Og historien ender ikke, før vi farter omkring i rummet – et eksempel på, at Doctorow kan føre en historie vidt, uden det virker akavet.

Sidste novelle, “After the Siege”, er nok også den stærkeste – igen en historie om forsøg på at kontrollere teknologi, fortalt under belejringen af en tidligere højteknologisk storby og nok det eneste tidspunkt, hvor Doctorow bliver decideret dyster.

“Overclocked” er kort sagt en samling perler – en af de bøger, det er svært at lægge fra sig.

0
Dennis Jürgensen: Monsteret i kælderen Edward Gorey: Den epiplektiske cykel

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.