Bøger jeg skal have genlæst: Amber del 2

Bøger jeg skal have genlæst: Amber del 2

Jeg er ret begejstret for Roger Zelaznys Amber serie. Det er en stram, lækker romanserie fra dengang hvor romaner kunne være 150 sider lange.

Der er ti bøger, inddelt i to miniserier. Den første handler om Corwyn, den anden om Merlin, hans søn.

Jeg har læst den første del af serien mange gange, jeg har den på bog og lydbog. Ulykkeligvis er lydbogsudgaven jævnt dyr, for selv om hvert bind kun er på 120-150 sider, så koster de det samme som en normal bog.

Det er en dejlig roman. Corwyn vågner op på et hospital og ved ikke hvorfra han kommer. Men han kan lure at der er noget galt. Folkene på hospitalet er meget opsatte på at holde ham bedøvet. Så Corwyn, der er en første klasses kompetent man of action, bryder ud, hugger penge og biler – og drager ud for at finde ud af, hvorfor en kvinde i New York har arrangeret det hele.

Der er en lækker film noir stemning over skrivestilen og fortællerstemmen. Jeg kan snildt forestille mig Corwyn side bag skrivebordet på detektivbureauet, med en cigaret i munden og en stiv whisky på bordet, mens han filosoferede over tilværelsen.

 

Det viser sig at Corwyn er prins og medlem i en overmenneskelig konge familie, der hersker over multiversets centrum. Amber, som alt i multiverset er en afspejling af. Alt andet er kun skygger som den eneste rigtige verden kaster. I den anden ende af multiverset, ligger Kaos Rigerne. De var der før Amber blev skabt, og er ikke specielt begejstret for den orden, Amber repræsenterer.

De første fem bøger handler om Corwyns forsøg på at finde ud af hvor hans far, Kong Oberon er henne. Nogen i familien har forsøgt at fjerne kongen, overtage magten, udryde sine fjender og generelt være en slyngel.

Den anden del af Amber serien handler om Corwyns søn Merlin. Og det er næsten det eneste jeg kan huske om serien. Hvor Corwyn sagaen handlede primært omkring magtkampen i Amber, så mener jeg at Merlin sagaen handler mere om Kaos delen af multiverset. Men jeg er langt fra sikker. Så noget siger mig at det er på tide at genlæse serien. Den første del er i hvert fald cool, så mon ikke også at den anden del er det.

 

 

2
Scifihaiku Hvad vi læser for tiden: Sufficiently Advanced Magic

2 kommentarer

Det er mærkeligt – jeg kan huske, at jeg læste den første Amber-bog for… jøsses, det må jo være årtier siden… og var ret vild med den. Men fik aldrig læst resten. Måske burde jeg tage det her som en opfordring til at komme videre med serien.

Simon Aakjær Johannesen

Nu er jeg gået i gang med den – og den virker cool og spas. Især fedt at jeg sket ikke kan huske intrigen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.