Store brag

Hennings skriv om Big Bang fik mig til at huske en gammel tekst, der nok har været på fanzine.dk. Og opgravet fra internettets dyb kommer den her:

En tidligere kommentar om, hvordan science fiction påvirker virkeligheden, der påvirker science fiction, der… ad nauseam, indtil vi alle render rundt som henførte, blå Navi-naturelskere i 3D, fik mig til at tænke på historien om Big Bang.

Fred Hoyle (1915-2001) var astronom og science fiction-forfatter.

Et par af hans romaner (plus flere fagbøger) er oversat til dansk: “Den sorte tåge” og “Budskabet fra Andromeda” (også udgivet som det lidt mere dramatiske “Angrebet fra Andromeda”). Begge bøger husker jeg som ganske gode, omend de selvfølgelig er noget gammeldags. Selv om det er år og dag siden, jeg selv læste dem, var det lettere forstyrrende i at skulle forholde sig til computere, der fodres med hulkort, mens vi snakker (angivelig) fremtid.

Især “Den sorte tåge” er interessant – i den opdager menneskeheden, at en enorm tåge bevæger sig mod Jorden. Den viser sig at være intelligent, og de skaber kontakt til den – desværre først efter den har udryddet en god klump af klodens befolkning ved at lægge sig i vejen for Solen. Da videnskabsmændene først er begyndt at kommunikere, benytter de sig naturligvis af dens unikke perspektiv og overvældende viden og stiller spørgsmål som: “Er det virkelig sandt, at universet opstod ved en kæmpe eksplosion?”

Hvortil tågen svarer noget i retning af: “Tøhø. Hvor har I dog fået den tåbelig ide fra?”

Hoyle var nemlig en fremtrædende fortaler for Steady State-teorien, ifølge hvilken universet altid har eksisteret og altid vil gøre det. Faktisk var han så meget fortaler, at han ville latterliggøre den modstridende teori og derfor gav den et tåbeligt navn: Big Bang.

Look who’s laughing now, Fred.

Hvis man vil læse mere om Hoyle (og i parentes bemærket er flere af hans bøger altså ganske læseværdige), er der en god artikel om “Den sorte tåge” og en nekrolog på Information.dk

6
Desperation The God Delirium

6 kommentarer

“A for Andromeda” ( hedder den virkelig “Angrebet fra Andromeda” på dansk?) er en bedaget dippelidut. Men ideen er god – tænk bare på et lignende “concept” i Carl Sagans “Contact” (og hør lige gutterne ovre på SCIFI-snak om samme:

http://scifisnak.dk/carl-sagan-contact/

Men lige ifht Hoyles “Den Sorte Tåge”, så sad jeg, her til morgen, og bladrede lidt i mit bedagede eksemplar af Douglas Wayne Barlowes “Guide to Extraterristrials”. Og det er i høj grad en bog jeg kan anbefale, hvis man er til science fiction-illustrationer … – eller bare i det hele taget! Og får man blod på den tand, så kan man gå direkte videre til mandens “Expedition: Darwin IV”, der helt pokerfjæs-agtigt udfolder en hel planets dyre- og plante(?)-liv “as never seen before”. Den er iøvrigt også at finde som animeret film på YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=oVjYtZydMuo

Expedition DIV kendte jeg ikke – filmen ser ret fed ud… men også ret lang 🙂 Så indtil videre er den havnet på “skal ses senere”-listen.

Det ser desværre ud til, at “Expedition” er ret højt oppe i pris https://www.amazon.com/Expedition-Account-Artwork-D-Voyage/dp/0894806297/ref=tmm_pap_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=&sr=

Men ka man komme i nærheden af den på anden vis (låne, stjæle, rane) så skal man gøre det. MHT “dokuen” på YT, så er den for det første ikke komplet; for det andet en kende ved siden af bogen, og for det tredie lider den af de sædvanlige dødsygge kommentarer, vi kender fra natur-udsendelser i “tossekassen”. Men: den er faktisk ret godt lavet IMHO!

Da jeg læste den i sin tid, fangede jeg slet ikke Big Bang tingen. Men det var også på dansk, så der blev det omtalt som [noget i stil med] “store eksplosioner i rummet”.

Jeg skal klart ha læst den igen! Så må vi sammenligne noter, senere 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.