Dark Design

Dark Design

And still the Weaver plies his loom, whose warp and woof is wretched Man//

Weaving th’ unpattern’d dark design, so dark we doubt it owns a plan.

– Kasidah af Haji Abdu al-Yazdi (Richard Burton)

In pictures: The barbed wire fences that scar refugees and Europe | Middle  East Eye
foto: MEE

I temmelig mange år har jeg givet den som landmus, men jeg er i virkeligheden en rigtig storbyrotte, og som sådan helt på det rene med, at spydspidser på parkgitre ikke kun tjener et dekorativt formål, samt at knopper på gelændre ikke er tænkt som ekstra holdepunkter. Hvilket så ikke er ensbetydende med, at “rotten” altid kan gennemskue, hvad formålet er med de beslutninger, der bliver taget om Det Offentlige Rum af Byens Vise Fædre & Mødre (og Stadsarkitekten). Men “genet” giver sig altid til kende ved en følelse af uro eller fornemmelse af, at være stillet overfor noget ikke blot enigmatisk, men måske ligefrem sinistert. Som f.eks dette:

Dokk1 Havneområdet - Ny I Aarhus
Foto: Ny I Aarhus

“- C’mon!” siger du. ” Det er jo bare en bænk ved havnefronten. Og der er armlæn til vore ældre medborgere, når de sidder og nyder udsigten over den blændende havn og de stolt knejsende nybyggerier!” Hvilket præcis var min egen forklaring, indtil jeg stødte på disse:

Dark design": Når byens bænke bliver fjendtlige | TV 2 Lorry
foto: TV2 Lorry
Dark design' – når byen indrettes til at afvise mennesker
foto: Videnskab.dk
Ballet Magnifique: Den hjemløse er 10'ernes neger
foto: Ballet Magnifique

-og tænkte, at det var dog en helvedes bunke omsorg, der bliver vist “vore ældre medborgere”, men mere mystisk er det med armlæn på steder, hvor man ikke forventes at opholde sig i længere tid ad gangen: – Togperroner, busstoppesteder, banegårde. Og “Længere Tid Ad Gangen” er the keyword. Hvilket vi lige straks kommer tilbage til.

Jeg ÆÆÆÆÆLSKER konspirationsteorier. Der er så meget irrationelt “guf” i dem, at de bliver en port til forståelsen af menneskelig frygt og længsel. Lige dele gru ved både livet og døden. Tilværelsens uudholdelige mangel på mening. “Det må være nogens skyld”! Og derfor holder jeg mig også jævntud til “Hanlon’s Razor”: – don’t ascribe to evil, what can be explained as stupidity. Hvilket er al rigelig forklaringsmodel for megen af den lovgivning, der bliver produceret i diverse ministerier. Men så opdagede jeg, at min vage uro, min følelse af at “-der er sgudda noget galt hér”, var formuleret og benævnt som “Dark Design“, der – hh til opslagsværket, der aldrig tager fejl – skal benævnes som “Fjendtlig arkitektur” eller den mere sentimentale “defensiv arkitektur”. Og jeg vil mene, at den første “benævnelse” er den ærligste, mens den anden er hyklerisk.

Lad os tage en lysbillede-karrusel mere, med eksempler på DD:

Steffen Nielsen on Twitter: "Kodeordet er "Dark Design", der handler om at  indrette byrummet, så det er adfærdsregulerende i forhold til hvad  magthaverne ønsker, der IKKE skal foregå på offentlige steder og
Foto: Steffen Nielsen, Twitter
Det er hjemløsheden, vi skal bekæmpe - ikke de hjemløse | Netavisen Pio
Foto: Netavisen Pio
Fjendtlig arkitektur - Wikipedia, den frie encyklopædi
Foto: Wikipedia
Foto: Byens Netvaerk
De hjemløses helvede – hanshuttel.dk
foto: Hanshuttel.dk
Hjemløse mister fristeder i byen: Realdania kom uforvarende til at lave  dark design - byrummonitor.dk
foto: Byrummonitor

Så lad os tage “det fjendtlige” og “det defensive” først, og bagefter vende tilbage til “det mørke”. For hvem er denne fjende, som vi har nødig at sætte defensive værn op imod?

Hjemløse lades i stikken af bankernes lukning af kontantkasser | Netavisen  Pio
Hér har vi “fjenden” – ligger bare og sover! Laver ikke en skid! foto: Netavisen Pio
kvinder i hjemløshed og kvinder i prostitution
Der er også hende hér – Foto: Blossom

Og så er der alle deres “kolleger”:

Flere unge hjemløse i Danmark end i andre nordiske lande
Fagbladet Boligen
Vinteren nærmer sig - nu skal gadesoverne have hjælp | TV 2 Lorry
Foto: TV2 Lorry
Vi skal løse problemet med hjemløshed - Røde Kors
foto: Røde Kors

Det er overfor disse “fjender”, at Stadsarkitekten føler sig så meget i “defensiven”, at der må foranstaltes sikkerhedstiltag, i form af “design”, der ikke tillader disse “fjender” mindstemålet af tilstedeværelse i det offentlige rum. Slet ikke om natten.

Aarhus har lige så mange unge hjemløse som København | Østjylland | DR
Jaja – han står med cen bajer! &?

Derfor laver man armlæn på bænke, så det ikke er muligt at lægge sig ned på dem. Eller også laver man “street-art”:

Dark design": Når byens bænke bliver fjendtlige | TV 2 Lorry
foto: Tv2-Lorry

Eller laver skrå gitre over udluftningskanaler og lyskasser; sætter “dupper” på alle flader og trappetrin; opsætter ligegyldige cykelstativer under broer; eller … – gå selv ud i ByRummet og på jagt efter flere af den slags tiltag. Eller spørg en hjemløs.

Kandiderer alt dette så til en konspirationsteori, by yours truly? Nej, det gør det faktisk ikke.

Der er faktisk ingen, der nægter at antallet af hjemløse har været stigende, gennem de sidste 10 år. Men af tekniske årsager, herunder i høj grad at registrering af personer uden bopæl ikke er mulig (hvorfor hjemløse også har betragtelige problemer med at kunne oppebære “sociale ydelser”), er statistikken belagt med en hvis usikkerhed. For nu at sige det pænt (man kunne også påstå, at den er til at lukke op og skide i, men det vil vi afholde os fra). Så afhængig af dit&dat og histop&komherned findes der et sted mellem 7.000 og 10.000 hjemløse danskere. Og heraf har en stor procentdel andre og øvrige problematikker at bakse med: – misbrug, psykisk sygdom, social utilpassethed (spektret autisme til ADHD, med en snert af PTSD i overbygningen). Men ihvertfald er dette den “fjende”, der skal gøres noget ved. De skal uvelkommenliggøres. Hvilket ligner noget vi kender, fra en anden “problematik”.

Og nu: – ind i Mørkets Hjerte. “Fairness” er på sin plads: – Selvfølgelig må enhver kommunalbestyrelse, med opbakning fra handelsstandsforeningen og turistrådet, tiltræde de operationelle og nødvendige skridt i forhold til at kunne præsentere et byrum, der afspejler intentionaliteten i den førte kulturpolitik. Herunder æstetiske overvejelser om arkitektoniske og designmæssige udtryk. Sådan er det bare i et demokratisk velfærdssamfund, båret af kulturkristne værdier. Og derfor kan man ikke finde sig i, at byrummet forstyrres af eksistenser, der ikke er definerede i tanken om den perfektion man ønsker at give udtryk for.

Jeg forstår godt tanken. I et vist omfang kan jeg acceptere den. Jeg kan endda forstå – men dog ikke acceptere – at det sørenjensemig ikke kan være rigtigt, at “lovlydige” (hér menes mennesker med bopæl og skattepligt) borgere skal blive udsat for vederstyggeligheden ved subsistensløse individers anmasselse og tilstedeværelse. Hvad vil turisterne ikke sige?

23 idéer på Claus Deleuran | billede, selvportræt, 1970erne
Claus Deleuran

“The Dark Matter” er, at alle disse byrumstiltag, hvis eneste formål er at forhindre hjemløse i, at finde bare den mindste husvalelse, den mindste ro, et øjebliks stilhed, er noget som man godt vil pumpe rigtig mange millioner kroner i. Hvilket betyder så meget som, at fremfor at gøre noget ved problemet (hjemløshed – og vi taler som sagt statistisk om max. 10.000 mennesker) hellere vil entrere med designere, arkitekter, entreprenører – the whole chebang af “forretningsdrivende” – med det ene formål, at vi andre ikke sér det, kan glemme det – og fanden tage de hjemløse. Hellere idag end imorgen. “Gå hjem og dø”. Og lige netop den operation koster kassen. Og jeg gad godt se det regnskab, der godtgjorde at “Defensiv Arkitektur” er mere økonomisk rentabelt end tilbud om bolig og arbejde – til dem der har hverken/eller.

Det behøver man vist ikke være storbyrotte for at kunne ønske sig – mindre kan gøre det 😉

Operational Lifespan: 100,000 Years – McEwan Design
McEwan Design Onkalo Markers

1
Episode 155 – La Goudale IPA og Natur vs Kultur IGEN Blå toner

1 kommentar

Ah fuck, den der “street art” er udspekuleret. Umiddelbart: “Yay, bøger!”… og først lidt senere “Bevæggrunde! Og trælse kanter!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.