Skaberværk

Skaberværk

Hvem havde troet, at jeg ville sidde og lovprise en sportsroman? Ikke jeg, så meget er sikkert. Men verden er et komplekst vidunderligt sted, hvor sådanne ting sker – jeg mistænker, at der må være noget kvantefysik involveret et eller andet sted i processen.

Romanen er “Skaberværk” af Nis Dahm Sperling, og sporten er boksning. Men dog med et science fiction-element.

Vi befinder os nogle årtier ude i fremtiden. Teo er en falleret bokser – eller rettere skyggebokser. Teknologien har gjort det muligt at programmere og styre boksernes kroppe i en sådan grad, at man kan genopføre klassiske boksekampe – The Rumble in the Jungle og så videre. Muhammad Ali, Joe Frazier og andre genoplives i skyggeboksernes kroppe, så tilskuerne (næsten) kan opleve sportens genier. Men ægte boksning er også delvist en kunstform, og vellykket skyggeboksning kræver andet og mere end blot robotter. Og skyggeboksningen er endnu hårdere på udøvernes kroppe end almindelig boksning, så Teo lever med et smadret nervesystem.

Det viser sig dog, at der måske er en vej tilbage i gamet for ham – helt til toppen. Men både i sporten og i livet er Teo er værktøj, som andre mennesker bruger, og det er store ting på spil.

“Skaberværk” er Sperling debut – og en usædvanligt vellykket en af slagsen. Science fiction har gerne et ønske om at bevæge sig op i de store dramatiske lag, hvor handlingen har betydning for andre end blot hovedpersonerne – men ofte starter historier der, og det kan gøre dem til hule brag. Sperling starter helt nede i personernes liv, i gadeniveau, og trækker læseren med ud af København, til Rusland og dybt ind i storspillernes intriger. Det gør i al fald denne læser til en velvillig medpassager på hele turen.

Sperlings trick er, tror jeg, hans tydelige interesse for boksning. I stedet for at forsøge at fordybe læseren i en opfunden verden trækker han én ind i boksningens, og det er en verden, han kan beskrive både gribende og realistisk. Så kan han liste science fiction-elementerne mere ind i baggrunden, mens historien lader foden hvile tungere og tungere på speederen.

“Skaberværk” er alt i alt en velturneret omgang spændings-science fiction med cyberpunk-undertoner. Helt klart en anbefaling til science fiction-læserne, men måske faktisk også en bog, som kunne trække uvante læsere ind i genren. Sperling er en forfatter, jeg vil holde øje med.

2
Man gør ikke nar af hobbyknive Sommerskole 2021 4 – Episode 145 – Irish Craft Red Ale og Mass Effect

2 kommentarer

Nis Sperling siger:

Hej Janus (og resten af Superkultur),

Tak for en fed anmeldelse af Skaberværk. Det sætter jeg stor pris på!

Sådan nogle debutforfattere som jeg er jo altid ivrige efter at få spredt ordet, så måske kan jeg lokke dig, Janus, til også at give en rating på Goodreads ved lejlighed?

På forhånd tak!

De bedste hilsner,
Nis

Janus siger:

Gerne – det er en god bog, så det ekstra skulderklap fortjener den da. Hvis altså jeg kan huske mit kodeord; det er vist et par år siden, jeg har været derinde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.