Den syvstjernede juvel

Den syvstjernede juvel

Bram Stoker har en sær position i litteraturen – anerkendt som en af de helt store stjerner i horrorgenren, men stort set kun defineret af Dracula. På dansk har vi hidtil kun haft “Blodet fra mumiens gravkammer”, som er en stærkt bearbejdet udgave, og så lidt noveller hist og her, senest i Steen Langstrups samling “Dommerens hus”.

Nu har forlaget Klim rettet lidt op på den grove ubalance med en dansk udgave af “The Jewel of Seven Stars” – “Den syvstjernede juvel”. Den leverer måske ikke, hvad man forventer, hvis man blot vil have mere vampyraction, men til gengæld er det en historie med langt flere vinkler end klassikeren. Det er gys, men det er også højstemt kærlighed, drama, noget nær en krimigåde og en klassisk eventyrroman. Der er lidt til alle.

Advokaten Malcolm Ross bliver vækket en sen nat og hidkaldt til Abel Trelawnys hus – han er en kendt ægyptolog, og hans hjem er fyldt med mumier og genstande hentet hjem fra fjerne lande. I en sådan grad, at det er fyldt med mumielugt. Det er ikke Trelawny, der har hidkaldt Ross, men derimod hans unge datter, Margaret, som Ross har et godt øje til. Trelawny selv er blevet fundet bevidstløs og blødende i kontor.

Mysteriet bliver kun større, da det viser sig, at den bevidstløse mand har efterladt instrukser på, hvad der skal ske i et sådant tilfælde: han må ikke fjernes fra lokalet og skal overvåges konstant.

Sammen med en politiinspektør og en læge forsøger Ross at løse gåden – men der fortsætter med at ske mystiske ting. Trelawny bliver overfaldet igen, en sær døs griber de vågende, en kat reagerer på noget, de ikke kan se. Igennem denne første del fremstår vor helt som en en rationel mand, der forsøger at forklare sære tildragelser, en klassisk detektiv-type udsat for noget, der måske ikke lader sig forklare rationelt. Senere skal hans rolle skifte mere til at være en forelsket mand i sine følelser vold. Men inden da tager historien læser med tilbage i tiden og på skattejagt i Ægypten. Og dybere ned i mysteriet.

Der er (naturligvis) en mumie involveret. Man skal dog ikke forvente bandageindsvøbte skikkelser, der vakler gennem natten i bedste filmtradition – der er “Den syvstjernede juvel” meget mere et romantisk/gotisk drama, hvor Stoker blander samtidens interesser (der er endda et armtag med feminisme) i en ganske fornøjelig roman. Teksten er naturlig omstændig, givet dens alder, men oversættelsen (ved Espen Strunk) er lige på kornet uden at blive indstuderet altmodisch, og historien bevæger sig i et rask tempo. “Den syvstjernede juvel” er et must, hvis man har en smule forkærlighed for klassisk genrelitteratur. Den er måske ikke på niveau med “Dracula”, men den har klart sin egen plads på reolen.

I det hele taget er det en lækker udgave, Klim har udsendt – men for stemningens skyld er her lige en samling af andre forsider:

2
Linkdump – podcast, Porter og scifi Episode 247 – CzechCat og Rejsemadder

2 kommentarer

Henning Andersen

Det er fedt med en dér kollektion af covers, Janus.
Det var (jo) noget – lidt dormante – Fra Sortsands Mantin Wangsgaard eksellerede i, men hvadenten det nu er “vikaren” eller “arvingen” der træder i karaktér, er det en fornøjelse med disse “hårdtsælgende” forsider. Gad iøvrigt vidst hvorfor danske forlag egentlig foretrækker lidt intetsigende forsider? Kanhænde det er et udtryk for samme “pietisme”, der ramte tegneserier i de glade Haxthausen-dage.

Selvom jeg – i litteraturhistorisk sammen – til hver en tid vil kæmpe for såvel “Dracula” og “Frankenstein” som hjørnestene i skønlitterære genrer, skal det ingen hemmelighed være, at begge romaner kedede mig usigeligt. Men de er læst – tjullahop – og jeg kan tillade mig at mene noget kvalificeret om dem 🙂

Jeg kan godt lide den danske forside – den er pæn. Men ja, jeg kunne godt ønske mig nogen, der turde gå lidt amok med illustrationerne. Når det sker, er det gerne de små forlag, som så ikke har pengene/evnerne til helt at føre det ud i livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.