Michael Crichton: Jurassic Park

Michael Crichton: Jurassic Park

Jurassic ParkDINOSAURERNES MØDE MED MENNESKENE. Palæontologen Grant, og hans assistent Dr. Sattler, tager sammen med et par andre eksperter ud til øen. Deres opgave er at vurderer om øen er sikker for mennesker. En række uheld med dødelig udgang, har fået parkens investorer til at ryste på hænderne, og de ønsker en fuldkommen redegørelse.

Det er selvsagt ikke lige sådan at evaluerer en dyrepark af denne kaliber, og det viser sig hurtigt for vores helte at der ikke er tale om nogen søndagsudflugt. Flere omstændigheder gør at Grant og hans slæng inden længe finder sig jagtet rundt i parken af løsslupne dinosaurer.

Selvom bogen er små 20 år gammel, er den stadig vedkommende og aktuel. Crichton leverer underholdning i topklasse, og der er ikke meget tid til at få luft mellem action-sekvenserne. ”Kunne jeg ikke bare se filmen?”, spørger du så – nej! Selvom Spielbergs filmatisering af bogen, efter min mening, er helt fantastisk, så er der MANGE ting der ikke er med. Mit råd er – se filmen, og læs derefter bogen.

Der er visse faktuelle problemer i bogen, som kan skærer i hjertet på enhver dino-entusiast. F.eks. er Crichtons ide om at en Velociraptor er to meter høj, og går på en måde så den er nød til at støtte på halen, ganske pinagtig forkert – ingen dinosaur har nogensinde støttet på sin hale!! Derudover er en Velociraptor kun godt en meter høj. Alt dette kunne overses hvis det var for at dramatisere. Problemet er bare det at Crichton kunnne have valgt at bruge en Utahraptor i stedet for en Velociraptor, da denne er de omtalte to meter.
Ydermere er der en, ufrivilligt komisk, beskrivelse af en Tyrannosaurus Rex der sidder lænet op af et træ efter at have fortæret en hadrosaur – tosset!!

Trods de faktuelle fejl omkring dyrene, er bogen stadig lidt af en klassiker i mine øjne. Den er helt klart en gennemlæsning værdig.

I ØVRIGT

Denne anmeldelse har tidligere været publiceret på Emiliussens Reviderede Hyggekrog

Michael Crichton på fantastisklitteratur.dk

0
Joe Hill: Dødens Jagt Michael Crichton: Den forsvundne verden

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.