Dennis Jürgensen: Dødens mange facetter

Dennis Jürgensen: Dødens mange facetter

doedensmangefacetterSVINGENDE NOVELLER. ”Dødens mange facetter” er en ny novellesamling af Dennis Jürgensen, der ligesom forfatterskabet bevæger sig uhindret mellem især de fantastiske genrer – science fiction, fantasy, horror – tilsat en del humor. Jürgensen er en habil forfatter, og selv om nogle af bogens 19 noveller kan føles lidt letkøbte, er der masser af underholdning at finde på de 228 sider.

Jürgensen kommer vidt omkring – og afslører i forordet, at det var svært at finde et fælles tema for historierne. Døden, blev det til, så man bør nok forberede sig på en aflivning eller to, før man går i gang. Men derudover er historierne altså meget forskellige.

Der lægges ud med en krimi-novelle – et lille eksperiment, der starter ganske godt, men desværre går ned ad bakken. Hele historien fortælles gennem dialog, hvilket er en sjov måde at lade tingene ske mellem linierne; men desværre forfalder hovedpersonerne alt for ofte til lange monologer. Og så er der i bund og grund tale om en ganske gængs lille krimiintrige. Dernæst bevæger vi os over i en tidsrejsehistorie – og desværre én, hvor plottet første gang blev brugt i 50erne. Men så viser Jürgensen sit format med en spøgelseshistorie, der fungerer – en ny buschauffør alene på sin nye rute oplever dystre ting om natten.

Generelt er det tydeligt, at forfatteren kender sine virkemidler – næsten alle noveller har en kant, en overraskelse eller en hårdtslående pointe. Og man fornemmer, at manden bag ordene har moret sig gevaldigt – det er humoren, der tegner sig tydeligst. Det er en legende Jürgensen, der har sat sig til tasterne, og det går som en tråd gennem bogen.

Jeg tror dog, at læserne vil dele sig i to lejre.

De yngre læsere burde elske ”Dødens mange facetter”, for den er velskrevet, morsom, spændende, overraskende og til tider fascinerende. Novellerne har mange af de kvaliteter, som kendetegner forfatterskabet, og det er en lettilgængelig læseoplevelse.

De voksne, mere erfarne læsere vil nok desværre ikke være lige så overbeviste, simpelthen fordi mange af fortællingerne er for let gennemskuelige. Har man forvejen læst en del inden for samlingens genrer, er overraskelserne simpelthen ikke overraskende, og eftersom det er en stor del af bogens appel, vil det nok sætte sit mærke på oplevelsen.

Jürgensen har før formået at skrive bøger, der kan nydes på tværs af alder – lige i dette tilfælde synes jeg dog ikke, at opskriften fungerer. ”Dødens mange facetter” vil (og bør) finde mange læsere, men nok også have meget forskellig virkning.

5
Dan Brown: Tankados Kode Bill Willingham: Fables – Legends in Exile

5 kommentarer

Hej Lukas
Jeg kan jo kun give dig ret. Dennis Jürgensen er fantastisk. Desværre tror jeg ikke han svarer på din besked – selvom han sikkert gerne ville, hvis han vidste den var her. Det er en anmelder, og ikke Dennis selv, der har skrevet denne anmeldelse. Jeg er ikke sikker på, at Dennis Jürgensen overhovedet ved, at siden hér eksisterer.

Hvis du gerne vil have fat på Dennis Jürgensen (f.eks. for at skrive fanpost), så tror jeg du får mere ud af, at kontakte hans forlag Tellerup – http://www.tellerup.dk. Eller vha. hans fanklub – http://www.dennis-klubben.dk.

Venlig Hilsen
Jakob

Martine Pedersen

Kære Dennis Jürgensen.

Er der nogen chance for at din bog. Jeg en nørd, vil blive genoptrykt og komme ud i forretningerne igen? Alle boghandlere siger det samme,udgivet fra forlaget og bliver ikke trygt igen, er det sandt?
Jeg fik læst den bog i mine teenage år og den har sat sig i mig lige siden.
Jeg håber inderligt at du vil oerveje at få den trygt igen. Da den bog ud af de mange andre som du også har skrevet er lige så god og gribende historier.

MVH Martine Pedersen en hengiven fan

Hej Martine

Jeg må desværre skuffe dig. Selvom Dennis sikkert er glad for din ros, så er jeg ikke sikker på han læser din besked.

Denelektriskekanin.dk er desværre kun en anmelderside og vi ved ikke noget om, om Dennis Jürgensen også læser med. Anmeldelsen herover er skrevet af Janus Andersen, og Dennis Jürgensen har ikke haft noget med den at gøre.

Hvis du gerne vil have fat på Dennis Jürgensen (f.eks. for at skrive fanpost), så tror jeg du får mere ud af, at kontakte hans forlag Tellerup – http://www.tellerup.dk. Eller vha. hans fanklub – http://www.dennis-klubben.dk.

Angående “Jeg, en nørd” ved jeg det faktisk ikke. Flere af Dennis Jürgensens bøger er blevet udgivet igen på det sidste, måske er vi heldige med “Jeg, en nørd” også. Jeg kan personligt også meget godt lide den, og ville da gerne eje et eksemplar.

Ellers kan du jo prøve at kigger i antikvariater mv. efter et brugt eksemplar.

Venlig Hilsen

Hej andmelder!(Som hedder Jakob)
Jeg ved at du sikkert vil give mig ret i at Dennis Jürgensen er en enestående forfatter og bogen: “Dødens mange facetter”, er en utrolig god bog!!(Dumt sagt!) Hvilke bøger har han skrevet som ikke er gode? Nårh,men for at vende tilbage: Jeg ved at denne kommentar ikke når frem til selvste dennis, men jeg håber at du kan fortælle ham hvor god en forfatter han nu engang er!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.