Ally Condie: Matched – Cassias Valg

Ally Condie: Matched – Cassias Valg

FRI MEN FANGET. Matched – Cassias Valg, er det første bind i en tre bind lang science-fiction-serie. Det er er skildringen af et utopisk og næsten perfekt samfund, dets ensformighed og veltilrettelagte hverdage. Men er det en nyskabende og interessant ide, eller er det gammel vin på nye flasker?

Cassia skal matches. Det er en stor aften, som alle unge piger og drenge ser frem til. Det er aftenen hvor de får tildelt deres livspartner. Noget særligt, og højst uventet, sker under ceremonien. Ved et utroligt sammentræf bliver Cassia matched med sin gamle barndomsven – Xander. Hvad der i første omgang ligner et helt fantastisk sammentræf viser sig måske at være noget ganske andet. Af tilfælde og omveje finder Cassiaud af at hun muligvis er forelsket i en ganske anden end Xander. Den mystiske, interessante, dybe og følsomme “afviger” Ky, gør sin entré og med et er alt ændret. Samtidig begynder det at gå op for Cassia at samfundet måske ikke er så perfekt endda. Småfejl og underlige afvigelser får hende til at betvivle samfundets ufejlbarlighed. Mere eller mindre uforskyldt befinder Cassia sig pludselig i en farlig kamp med autoriteterne. Det er en kamp som hun er klar over at hun er nødt til at vinde. Ikke bare for hendes egen skyld, men også for dem hun holder af – måske endda for hele menneskeheden.

“Cassias Valg” er som sagt første bind i hvad der ultimativt skal blive til en trilogi, og det fremgår tydeligt. Hvad der kunne have været en action mættet sci-fi thriller, bliver i stedet en noget mere velovervejet, velbegrundet og følelsesmæssig sprængfarlig roman. At historien er delt over tre bind, giver forfatteren mulighed for at dvæle ved tanker og ideer, som i sig selv kan være ret interessante. Således lempes læseren langsomt ind i Cassias virkelighed, og vi får opbygget et nært forhold til bogens hovedpersoner. Derudover er Condie faktisk rigtig god til at skrive troværdige følelser. Især er hun virkelig dygtig til at skabe meget omfattende stemninger med meget få ord. Det er flot, gennemtænkt og virker upåklageligt. Personligt er jeg normalt ikke ret meget for bøger der er skrevet i førsteperson – ental, men her er det absolut vellykket. På det grundlag alene, er bogen anbefalelsesværdig.

Men, for der er et men, der er faktisk ikke så meget nyt under solen. Condie bevæger sig i et “big brother is watching you” tema, som vi efterhånden har set i uendelige inkarnationer. Både i bøger og på film. Det er ikke det mest originale i verden, men til gengæld behersker Condie temaet til fulde. Hvor der i mange lignende udgivelser ville være plot-huller, er der i denne roman forklaringer i stedet. Dette er selvfølgelig også et resultat af at Condie har endnu to bind at brede sig over.

Det piner mig næsten at skulle sige det, for jeg ville have elsket at kunne hade denne bog, men det er den simpelthen for god til. Hvad der i første omgang kan ligne en gang teen-pop-flick-tøse-fnidder, bliver ret hurtigt til en dyb og virkeligt velfortalt opdagelsesrejse og lidelseshistorie. Hvis du mangler en god bog til de kommende strandture og picnics, så er “Matched – Cassias Valg” et godt valg. God læselyst.

0
Aage Grauballe & Tage Andersen: Onkel Hans forsvundet i Bermuda-Trekanten Adam O: Ruiner

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.