Jonathan Carroll: The Land of Laughs

Jonathan Carroll: The Land of Laughs

landFORPUTTET FANTASY. Nogle gange støder man på en forfatter, hvor man får oplevelsen af, at han taler direkte til én. For skolelæreren Thomas Abbey er det børnebogsforfatteren Marshall France, der indtager den rolle. Men da han beslutter sig for at skrive en biografi om den afdøde ordsmed, viser det sig, at han ikke er alene.

Ikke alene støder han på Saxony, der nærer samme forhold til Frances historier og med stor ihærdighed gør sig selv til en del af bogen og af hans liv; men da de to sammen drager til den lille by Galen, hvor forfatteren udførte sit arbejde, viser det sig også snart, at hele befolkningen der bekymrer sig meget om, hvordan deres koryfæ bliver behandlet.

Faktisk er forholdet mellem forfatter og by så tæt, at figurer fra fiktionen snart synes at presse sig på virkeligheden.

“The Land of Laughs” var Carrolls debut tilbage i 1980 og rummer den spænding, man gerne ser i en debut fra en forfatter med potentiale. Sproget er ikke helt så poleret som senere hen i forfatterskabet, og ikke alle elementer balancerer lige fint – men historien rummer så meget saft og kraft, at det egentlig blot er med til at give den noget kant.

På trods af, at den er genudgivet i serien “Fantasy Masterworks”, virker fantasy-delen faktisk lidt gemt væk. Det er den mere realistiske del af historien, der fylder mest – Thomas og Saxonys møde med hinanden, researchen på bogen og Thomas’ møde med Frances datter, der ligesom han selv er vokset op i skyggen af sin faders rygte. De fantastiske elementer bliver holdt tilbage til langt henne i historien, og det virker lidt, som om Carroll ikke er sikker på, om ideen holder – men netop den solide baggrund gør, at en ellers lidt overskruet ide fungerer uden problemer. Der er (naturligvis, fristes man til at sige) et vist metaelement i “The Land of Laughs”, og mange vil nok gennemskue intrigen – men der bliver alligevel serveret nogle solide overraskelser og især en god drejning til sidst.

Alt i alt en bog, der kan anbefales på det varmeste – og virker som en god introduktion til et forfatterskab, jeg afgjort skal have kigget p nærmere på.

0
Philip K. Dick: Filmatiserede noveller Anders Jørgensen Mogensen: Virkeligheden er ikke virkelig

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.