Mellon-scifihaiku

“Speak friend and enter”
Middle Earth cryptography
was really sucky

13
Piskestjerne Storm

13 kommentarer

Hvad jeg aldrig rigtigt fattede … – tillad mig at refrasere: – hvad jeg ikke fatter er, hvorfor dværgene ville bruge elverskrift på deres “bagdør”. Dværgene var jo ikke specielt “høfligt stemte” overfor elvere.
Der ligger dog en lille mellemfolkelig handelsrute og lurer, så måske har man (dværgene) været høfligere i fortiden, overfor de handelsmænd (elvere), der kom fra Eregion? Derfor – måske – “Mellon” og ikke whatever “ven” skrives på dværgisk.

Det er meget præcist at Tolkien bruger en så simpel kryptografi. Hele trilogien handler jo om mentalt udfordrede individer. Selv Traver raver til tider rundt i sin egen fjollede selvmedlidenhed. Og elvere ser godt ud, men de bliver tydeligvis senildemente lige så hurtigt som mennesker. Hobbitten var meget præcis på det punkt: Den gennemsnitlige IQ i Midgård ligger på omkring de 75.

Så hobbitterne er grundlæggende bare Peter og Morten, og Traver er Nick Horup? Jeg glæder mig lidt til at gense serien med den tanke i baghovedet 🙂

Frederik Okholm

Orv, det er en perfekt metafor.

Jeg håber ikke du implicerer at du også vil gense Hobbitten. Så hellere en frisk waterboarding.
Men det er en sær konstans i filmverdenen som man også så med SW-prequelsne og Prometheus/Covenant.

Hvad mener du? Hvorfor disser du Ralph Bakshi? 😉
(Don’t mention the Hobbit…)

Det var en meget …hermetisk reference.

Findes der nogle gode prequels? Kom lige i tanker om Star Trek og X-Men First Class og fik af et surt opstød.

Altså, jeg kan egentlig godt lide Star Trek-prequel’en. I al fald den første af dem. Eller… jeg kan godt lide den måde, de kører videre på det klassiske univers, men samtidig siger “Haha, vi behøver ikke bekymre os om kontinuitet, suck it!” Den har naturligvis ikke Shatners primale charme, men vi fik lov at se Spock igen 🙂

Men decideret gode prequels… den må jeg lige tænkte over.

Man kunne måske vove den forsigtige påstand, at “Red Dragon” er en glimrende prequel til “The Silence Of The Lambs”. På films, altså, for romanerne følger den omvendte orden. Men iøvrigt er “Red Dragon” filmatiseret før SOTL, under titlen “Manhunter” – så deeeeet …
Den egentlige prequel er “Hannibal Rising” – både som roman og film. Men decideret god er den sgu ikke.

Jeg var ikke særlig vild med den. Man er lidt for klar over at de prøver at koge suppe på SOTL. Den virker i øvrigt ikke helt så fantastisk som da den kom ud i den der serial killer-raptus der greb 90erne.
Men jeg har aldrig fået set Manhunt, og det er en fejl.

Og lige i forlængelse af det kommer jeg forbi dette tweet, som fortæller, at David Lynch fik tilbudt muligheden for at filmatisere Red Dragon. Det havde været interessant.
Jeg blev aldrig helt solgt på Manns udgave, men sikkert fordi jeg så SOTL først, og den var jo hot i tiden, og Manhunter var helt anderledes. Til gengæld læste jeg bøgerne i den rigtige rækkefølge og fandt aldrig SOTL særligt interessant, mens Den Røde Drage var biernes bøjler (om jeg sådan må fejloversætte bee’s knees).

Åh Lynch <3
Som hobbyetymolog slog jeg 'bee's knees' op og det blev pludselig relevant for en sci-fi-blog, da dette udsagn dukkede op:
"Bee's knees' began to be used in early 20th century America. Initially, it was just a nonsense expression that denoted something that didn't have any meaningful existence – the kind of thing that a naive apprentice would be sent to the stores to ask for, like a 'sky-hook' or 'striped paint'. "

Hov hov hov! En sky-hook er ca hele denne civilsations endemål (så vidt jeg er orienteret).
https://www.phrases.org.uk/meanings/the-bees-knees.html

Skyhook… nonsense expression… Jeg føler mig personligt angrebet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.