Så er julen ødelagt igen

Så er julen ødelagt igen
There goes christmas!

Det var måske lidt af en kamel at sluge for nogle, at opdage at julemanden ikke findes i virkeligheden. Og en tidlig kamel også, skulle man formode, den slags der sår alvorlig mistro til voksenverden. Alligevel fortsætter Grønland og Finlands turistsektorer den kolde krig om hvor han bor (Nordpolen er et mere neutralt bud). Nu viser det sig så imidlertid han nok har været død hele tiden, eftersom tyrkiske arkæologer mener at have fundet Skt Nikolaus’ grav i Antalya.

Denne nye situation sætter både småbørnsforældre og verdensledere i en alvorlig situation: hvordan skal man fremover forklare ungerne at julemanden dels er fiktiv, dels rigtigt død, og at det var okay indtil nu at foregøgle dem at en fremmed mands spøgelse kom med gaver til dem om natten?

Mere brændende, og her synes jeg alvorligt talt vi alle sammen skal lægge pres på vores lokale folketingsrepræsentanter for at udøve et internationalt pres på Tyrkiet: selv en Erdogan må indse at den grav under ingen omstændigheder må forstyrres. Har vi ikke lært af et helt århundredes mumie-film at det bare vækker den udødes tusindårige tørst efter hævn over menneskeheden?

11
Sol og Boghandler The Autopsy of Jane Doe

11 kommentarer

Som Claus Deleuran nævner i sin Danmarkshistorien For Folket, så lever myter videre i egen gestalt, uagtet at det “faktiske” menneske skulle være afgået ved døden. Julemanden såvel som ham der tømrersønnen fra Nazareth.
Anyways: – jeg troede Nikolaus var begravet i Bari, Italien, men alternativer er mulige, thi han var jo født i Tyrkiet (Myra?)
Engang – og dælen om jeg kan huske hvor – fik jeg forevist Johannes Døberens kranie, da han var tolvårig. Det er et relikvie der vil frem.
Iøvrigt er der opretholdt en treenigheds-formation med Sankt Nikolaus som omdrejningspunkt – især i Nederlandene/Beneluxlandene (katolsk segment), hvor Julemanden – i skikkelse af Sankt Niko – optræder sammen med to andre, mytologiske skikkelser, nemlig Knecht Ruprecht og Krampus. Og hvor Ruprecht er “strafferen”, så er Krampus en uforfalsket dæmon. Fandme en hyggelig Jul, du! Du kan få kager (og kvinder for sjov), hvis du har været artig. Eller du kan få en endefuld, hvis du har været uartig. Men ud af det blå kan du også blive slagen med hjemsøgelse og vanvid, hvis ikke du accepterer Julens helligholdelse. På hjemlige breddegrader går det højt, hvis du ikke får nogen gaver.
Og så har slet ikke talt om Grintchen – og det bør vi måske også lade være med, lissom man ikke skal male fanden på væggen 🙂

Avatar photo

Jo jo, det er alt sammen rigtigt nok – egentlig ville jeg bare anspore nogen til at lave en Curse of Santa Claus-film à la Krampus ud fra nyhedsartiklen!

Men det er jo alt sammen med udgangspunkt i den kristne (folke)tro. For mange år siden lavede jeg en juleillustration til Zenia om julemandens førkristne rødder. Den blev så fortættet at den krævede en ordrig forklaring, så som illustration betragtet må den anses for mislykket, men den forudgående research kan måske være af interesse.

Formidabelt, Allan! Jeg kan godt se, at jeg lige skulle have læst nyhedsartiklen, inden jeg spillede Kong Gulerod. Endnu mere interessant er det, at din ORDRIGE FORKLARING ligger snært op ad et essay jeg engang skrev. Det er ikke den samme “sti”, eller den helt samme konklusion, men understregningen af, at yuletide er et langt ældre fænomen, end kristendommen, er den samme. Så enten er jeg ikke helt galt på den, eller osse er vi lige tossede. Win-win-situation 🙂

Avatar photo

Hov hov, du kan ikke bare blamere dig på nettet med at have skrevet et essay og ikke linke til det. URL or it didn’t happen 😉

Og hvis man ikke kan spille Kong Gulerod (eller for den sags skyld Ubu Roi) i kommentarfeltet på en nicheblog, så ved jeg ikke hvor.

Jo! Det kan jeg godt, for det essay, skrev jeg før internettet var opfundet! Endvidere skal jeg – qua din sidekommentar til Kong Gulerod – oplyse, til almindelig undren og forbavselse, at jeg faktisk har spillet Kong Ubu i 1985. Til stårende ovationer, min herre – akja! Bevisbyrden for begge dele ligger naturligvis hos mig, men det kræver en hel del fremfinding, inscanning, opsætning og fremsendelse. Hvad er der sket med “på tro og love”? Underskrevet: Kong Gulerod 🙂

Det er klart, som snot i et glas vand! Faktisk står det til troende, at Verden overhovedet ikke eksisterede, før internettet! *Verdenshistorien* er – så at sige – en funktion af internettet; eller måske rettere en internetbaseret template, der selvfølgelig kan underkastes evig redigering. Det sætter naturligvis også Alternative Facts i et meget klarere lys, og understreger, at der (selvfølgelig) findes mange sandheder.
Sådan er det nemlig 😀

LIGE PRÆCIS – hæhæhæ! Og så kan jeg bare godt li Wattersons “give-aways”, dér i indledningerne.
Tjek iøvrigt – og jeg har nævnt det i anden anledning – Bernhard Ribbecks “Isen mellem øerne” (ikke, “ørerne”, men det kunne også godt gå). Forfatteren hed(der) Palle Juul Holm.
Og iøvrigt finder jeg det ikke bare naturligt, men helt i bloggens ånd, at svare med en gang Calvin&Hobbes. That’s the spirit! 😀

Jeg forestiller mig traileren.

FADE IN

En gruppe amerikanske teenagere bevæger sig ind i en grotte.

SUZY: “So, Chad, is is really true, that this is supposed to be Santa Claus’ grave?”

CHAD: “Yeah, Suzy, it is.”

BEN: “Somebody wanna smoke weed and have sex?”

All GIRLS: giggling

SUZY: “It’s a little spooky.”

CHAD (med skræmmende stemme): “Ho ho ho…leeee shit, what was that?! Over there?!”

Noget rødt og uldent farer over skærmen. Der er skrig, der er blod, der er høj musik.

FADE OUT

VOICE OVER: “This december 25th will be… CHRISTMAS MOURNING!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.