Vinden

Vinden

Jeg er ved at læse Dorothy Scarboroughs Vinden (en del af Eschos Udenlandsk fugl-serie) – egentlig er der ikke nogle fantastiske elementer i den, men man kunne vælge at tolke den allestedsnærværende vind som en overnaturlig tilstedeværelse. Uden alle omstændigheder rammer bogen en type horror, som jeg er glad for – hvor historien næsten fortaber sig i hverdagen, mens noget uafvendeligt vokser i horisonten.

Fra forlagets omtale:

Vinden følger den unge kvinde Letty, der i 1880erne flytter fra det ”moderne” Virginia til udørkenen Sweetwater i Texas. Samtidig med Lettys tilflytning plages området af en uhørt tørke, vilde sandstorme og en frygtelig vind, som sammen med ensomhed driver Letty længere og længere ud i vanviddet. Scarborough formår i romanen at gøre den dæmoniske vind til en karakter i bogen – det er slow-burn-horror med overnaturlige elementer indlejret i en rå, realistisk lidelsesfortælling.

Stemningen understøttes på bedste vis af Kristian Funder-Nielsens forside.

Den fik mig til at søge lidt på nettet for at se, hvordan den dystre historie ellers er blevet illustreret – og det er ærligt talt ikke på højde med den danske udgave (omend den originale, anonymt udgivne udgave har noget stil)

Scarboroughs roman blev desuden filmatiriseret i 1928

3
Gæt en film Et kup må der til!

3 kommentarer

Henning siger:

I resumé får det mig til at tænke på et amalgam af M. Night Shyalamans “The happening” og Steinbecks “Vredens druer” with a touch of sammes “Perlen”.

Andre associationer står i kø, men har næppe meget med sagen at gøre. Alligevel vil jeg lige minde om Ballards “The wind from nowhere” – én af de fire “katastroferomaner” …. somom Ballard ikke konstant excellerer i katastrofer.

Janus siger:

Jeg kan heldigvis fortælle, at der ikke er meget The Happening over den (selv om jeg har et blødt punkt for den film, men verden hader den).

Henning siger:

Jeg “hader” bestemt ikke The Happening – jeg syns bare at den er lidt fjoget. Ikke i sit anslag, men i sin opløsning. Der mangler lissom en beslutning om, hvad fænomenets årsag er (det behøver ikke at være eksplicit) – men comboen “økologi” og “magi” forekommer mig tåbelig. Medmindre vi taler Gaia-teori – og så skulle den jo bare være fjong nok, men også temmelig bedaget 🙂

– Henning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.