Det’ gratis

Det’ gratis

Hvis man (som jeg) har brugt timer på at finde underlægningsmusik til sin podcast eller youtube-videoer, så falder man ret hurtigt over komponisten Kevin MacLeod. Hans arbejde spænder over adskillige genrer og mulige anvendelser, og han gør det meste tilgængeligt under ret frie betingelser.

Vi har brugt hans musik hist og her i Superkultur-podcasten, Nørdpatruljen bruger en af hans melodier som intro, og fordi MacLeods eneste absolutte krav er, at han bliver krediteret ved navn og link til originalmaterialet, kan en internetsøgning finde mange, mange flere sammenhænge, hvor hans værker indgår.

Det er ikke ofte, den slags græsrodsarbejde kommer i søgelyset, men for små to år siden udkom såmænd en dokumentar, Royalty free, om den gavmilde komponist og hans efterhånden omfattende projekt. 

Man kunne have håbet, filmen ville være alment tilgængelig (jfr MacLeods egen filosofi), men jeg har ikke kunnet finde ud af, hvor den kan streames fra. Hvis nogen finder den på en platform, hvor den kan ses i Danmark, må I meget gerne sige til i kommentarerne. Indtil da må vi nøjes med ovenstående trailer som appetitvækker…

2
The Medium (2021) Episode 183 – La Trappe Quadrupel og Normernes Glemsomhed

2 kommentarer

Henning Andersen

Hej Allan

Godt nok er jeg ikke nogen ørn til alt det dér digital-tjavs. Men jeg er edderbukkeme’ go’ til “research”.

Det har så imidlertid ikke kastet andet af sig, end at dokumentaren kan streames for 25,- kr. eller købes for 80,- kr. Hvilket sikkert hænger sammen med noget økonomisk, i forhold til “films-delen” af projektet (som jeg så heller ikke kan finde ud af, hvordan er blevet finansieret).

Til gengæld vil jeg fortælle en lille sød historie:
I tilvalgsfaget “Medier: – teknik og kritik” fik vi stillet opgaven, at lave en 10-minutters video om, hvad “undervisning” er. Jeg tog udgangspunkt i spørgsmålet “hvad er information?” Og jeg fik sammen med min søn og svigersøn lavet en udmærket video til Youtube/Skoletube. MEN: – fordi vi havde brugt Beethovens “Europahymne”, lagde Sony sin klamme opretshaverhånd samt copyright på molevitten, vis-a-vis et erstatningskrav på 100.000, kr.
Man skulle tro det var løgn! Men i mit stille sind kan jeg da kun begejstres over, at Sony tager sig godt vare på Ludwigs efterladte værker, at vi ikke skal kunne komme til at tro at det er World Heritage.

Avatar photo

Aha ja, jeg vil nok foreslå at nøjes med at streame filmen, hvis man falder over den. Hvad angår finansiering mener jeg, den blev crowdfundet på Kickstarter — så jeg synes måske, man kunne have gjort den frit tilgængelig på nettet.

Lur mig om ikke Sonys hævd over Beethovens musik gælder specifikke indspilninger af stykkerne? For jeg er temmelig sikker på, kompositionerne må være offentlig egendom; tommelfingerreglen er, at hvis ophavsmanden/kvinden har været død i 70 år, så er der fri anvendelse, og den frist må være overskredet flere gange i Beethovens tilfælde.

Men ligesom med genudgivelser af bøger i public domain, hvor forlag kan ophavsretsbeskytte deres oversættelse eller grafiske opsætning, så har Sony nok også i deres store katalog købt rettigheder til indtil flere indspilninger af værker, hvis ophavsret ellers burde være over udløbsdato…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.