Linkdump – splatter, Termush og solarpunk

Linkdump – splatter, Termush og solarpunk

Splatter, gys og INFERNO i Synnøves talkshow
En lejemorder ser tilbage – på dengang for 30 år siden, hvor Synnøve behandlede tidens store emne.
http://enlejemordersertilbagepaadansk.blogspot.com/2023/10/splatter-gys-og-inferno-i-synnves.html

En klassisk reaktion
Sven Holms postapokalyptiske roman ’Termush’ er nu internationalt anerkendt som en overset klassiker. Men er det sådan, vi bør introduceres til denne stilfærdige og tingslige roman?
https://atlasmag.dk/kultur/b%C3%B8ger/en-klassisk-reaktion

Danmarkspremiere på solarpunk
En ny antologi introducerer dansker til positiv science fiction
https://bogmarkedet.dk/danmarkspremiere-paa-solarpunk-til-bogforum/

Solarpunk forside
5
Var din oktober rød? Nine Eyes

5 kommentarer

Henning Andersen

Go’e lænker, Janus!
Jeg havde læst, at “Termush” var blevet oversat – kommer tid kommer råd, bedre sent end aldrig, venter man længe nok kan man blive konge af sverige, alt kommer til den der venter – ad absurdum. I oplysningen infundibulære interesse kan jeg, på bagkant, orientere om at Niels E. Nielsens “Herskerne” er oversat til svensk og – hold fast – russisk! Hvabbehar’ ?

Jeg har haft fat i “Solar Punk” på et eller anden tidspunkt, ogjeg tror sgu egentlig ikke rigtigt på de dér “eco-dreams”.Vi overfaldes af rigtig mange tig, der angiver sig for at være det nye sort (hvem sagde “afro-futurisme”?), men det er og bliver zeitgeist-faibles, for nu at blande såvel metaforer og sprog sammen.

Heldigvis er vi helt nede i hovedhøjde med Jakobs nørderier om “The Hunt for …”, og så kan en gammel idiot sgu’ være med igen.
Er min oktember rød. Aner det ikke; men jeg er 🙂

Helt enig – der er noget med de der undergenrer, der introduceres på dansk, men aldrig rigtig bliver til stort mere end introduktionen. Nogle af dem lever selvfølgelig større liv ude i det store verden, men de bliver ikke meget mere end småskvulp her.

Henning Andersen

Det tangerer en slags metaforik: ” Danmarks lavvandede litterære strande” 🙂
Og for at være konkret: – hvad er den mest anvendte trope i dansk SciFi? “DYSTOPIEN”! Og hvorfor? Hvilket jeg selvfølgelig har et svar på, men nu nøjes jeg lige med at lægge det ud 😀

Mit totalt fordomsfulde svar: dystopien er bygget på dovenskab!
Det “gode” ved en dystopi er, at den ikke kræver den mest stringende worldbuilding. Der er et undertrykkende samfund, resten på I selv forstå.
Hvilket får mig til at linke til den her: https://www.smbc-comics.com/comic/arts-2

Henning Andersen

“Dovenskab” kommer med på listen! Mit argument er, at dystopien i sin strukturelle polarisering tangerer fantasy-universer, hvor “jederman” kan identificere sin egen småtskårne kval med livet som et verdensdrama: – det er DE ONDEs skyld. Uden iøvrigt at definere, hvem de onde monne være – udover at det er MAGTHAVERNE.
Ligesom Niels Dalgaard kan jeg godt være bekymret over, at denne type lektyre i høj grad skrives til – og læses af – unge mennesker … – ligesom film og serier som “Hunger Games” og “Maze Runners” er stilet til dette læsr/lytter/seer-segment.
Intet ondt ord om dystopien som trope. Men hvis “produktet” kun handler om, hvordan Birger, Børge og Beate undslipper Bipppernes tyranniske regime … c’mon! DEN er skrevet. Virkelig dystopi? Læs “Fluernes herre”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.