Gardens of the Moon

Gardens of the Moon

Gardens of the moon, som er bog 1 i The Malazan book of the fallen, er en vild highfantasy roman. Den er også svær at anbefale. Ikke at den er dårlig, men den er skrevet ret hensynsløst. Steve Eriksen har en voldsom tilgang til “show dont tell”, så vi bliver kastet ind i handlingen uden nogen forklaring på hvad der foregår. Der er mange point of view skift, så ikke nok med at der ingen forklaring er, vi flyver også rundt fra karakter til karakter.

Det malazanske kejserrige er i færd med at underlægge sig kontinentet Genabackis, der er kun få frie byer tilbage. Whiskyjack bliver sendt ind i Darujhistan sammen med en deling soldater, for at forberede magtovertagelsen. Han skal skaffe kontakt til byens snigmordere, for at de kan gøre det af med byens ledelse.

Alt dette finder sted mens guder, dæmoner, halvguder, sære pre-menneskelige racer, svævende trolddomsfæstninger, drager, talende kæmperavne, magtfulde troldmænd og -kvinder blander sig i situationen. Det er en bog der er utroligt svær at beskrive kort, så jeg vil undlade at komme dybere ind i den.

Jeg kunne egentlig godt lide den, men det var samtidig en ret frustrerende læseoplevelse. Først 4 timer inde i lydbogen begynder de forskellige tråde at samle sig. ”Nå, så ham fra starten er i virkeligheden ham derovre, okay og hende der er så faktisk besat af ham den anden…”.

Slutningen til gengæld var forvirrende, hurtig, og pudsigt afsluttet og fyldt med spøjse deus ex machinaer, fordi forfatteren skjulte information for læserne.

Min yndlings detalje var hvordan main bad guy, en genfødt rædsel fra De Gamle Dage i Fordums Tid, kom af dage. Han var en troldmandskejser fra en premenneskelig race, der lige har kæmpet mod og afvist 6 drager. Da han endelig når frem til sit mål, på nippet af den ultimative triumf… bliver han skudt med en (måske magisk) armbrystpil i brystkassen. Det gør at ham så svag at han bliver opslugt af et (igen måske magisk) agern, som udviklede sig til et lille havehus bag en mansion.

Det skal siges at det gik stærkt, det var ret forvirrende. Normalt ville man genlæse siden et par gange, så man er sikker på hvad der skete – men jeg hørte den som lydbog mens jeg kørte på arbejde.

Andre forfattere ville helt sikkert lige have forklaret hvad der skete, men ikke Steve Eriksen.

Der er 10 bøger i hovedserien, et par prequels og der er også nogle andre forfattere der har skrevet bøger i serien.

3
Androiden og anekdoten De kongelige i SciFi Land

3 kommentarer

Janus siger:

Det der litterære trick med at lade folk opdage den fortalte verden lidt løbende gennem historien kan være meget fedt – men tanken om måske at skulle bruge ti bind på at forstå, hvad fanden der foregår, skræmmer mig lidt 🙂

Zenia siger:

Det er ubeskriveligt nuttet med et agern der bliver et lille havehus! Sikke en straf for genfødt rædsel!
Simon, er det ved Audible du finder din Lytteratur?

Simon Aakjær Johannesen siger:

Ja, det er Audible jeg bruger. De har en ret vild “gratis” section, hvis man er medlem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.