Mark Millar: Superman – Red Son

Red SonSOVJET OG SUPERMAN. “Superman: Red Son” (SRS) er lidt af en genistreg. Hvad var der sket hvis “Kal-L” var landet i Sovjet unionen, og ikke i USA? SRS er den ultimative “hvad-nu-hvis” fortælling om superman.

Superman dukker op som kommunistisk helt i midten af 1950′erne. Han er vokset op med kommunistiske værdier og regler, og har derfor et lidt andet syn på tingene end vi er vant til. Efter Stalins død overtager Superman magten i Sovjet, og der går ikke længe før det meste af verden har kastet sig på knæ for unionens mægtige leder. Kun Amerika, med den alvidende professor Luthor i ryggen, modstår den kommunistiske bølge. Selvsagt bliver det hurtigt Luthors erklærede mål, at fjerne Superman fra magten.

Tom DeSanto fortæller i introduktionen til tegneserien, at en “lesser writer” end Mark Millar, ville have gjort det til en serie om hvad der er godt og hvad der er ondt – i.e. USA = godt og USSR = ondt. Imidlertid mener DeSanto at Millar formår at bevæge sig i en gråzone, hvor det ikke fremgår tydeligt hvad der er godt og hvad der er ondt. Jeg tillader mig at være uenig. På intet tidspunkt er man i tvivl om at det er USA der er “de gode” og USSR der er “de onde”. At lade en ærkeskurk (Luthor) kæmpe FOR frihed, lighed og broderskab, gør det ikke mere gårzone-agtigt. Især ikke når helten (Superman) kæmper for totalitarisme, indoktrinering og verdensherredømmet. Der er med andre ord “bare” byttet om på rollerne. Det hele bliver puttet ind i et politisk spil som er den kolde krig værdigt – faktisk foregår store dele af tegneserien under det vi i dag kalder “den kolde krig”.

Ser man bort fra at kommunismen er ond og frihed er godt, så har man en fantastisk tegneserie i hånden. Sagen er den at (næsten) alle heltene og skurkene fra DC’s univers er blevet “reinvented” til denne tegneserie. Således møder vi både Batman, som frihedskæmper, og Grønne Lygte som statsansat eskadrilleleder.

Alt i alt er dette en (super) god udgivelse. Selvom man ikke er ret meget til Superman, så er den faktisk et kig værd. Jeg er ikke selv ret meget til Superman (Batman er min helt), og som det fremgår, var jeg ret vild med SRS. Jeg kan på det varmeste anbefale SRS.

I ØVRIGT

Denne anmeldelse har tidligere været publiceret på Emiliussens Reviderede Hyggekrog

Mark Millar på fantastisklitteratur.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.