M. John Harrison: Light

M. John Harrison: Light

M. John Harrison: LightJeg har tidligere læst et par af M. John Harrisons Viriconium-bøger, og de var fabelagtige. Jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at se, hvordan den magi, han udøvede der, skulle omstilles til science fiction, men ”Light” får det til at virke legende let. Det er et spindelvæv af en bog – tilsyneladende spinkel og fin, men sammenflikket af usandsynligt stærkt stof… og svær at slippe ud af.

Historien er tredelt, med næsten uoverskuelig afstand mellem hovedpersonerne. To dele af den foregår i den fjerne fremtid og kredser omkring den mystiske konstellation/singularitet/brud på enhver forståelse af universet the Kefahuchi Tract. Her følger vi pigen Seria Mau, der er intimt forbundet til sit rumskib, the White Cat, og på evig flugt; og Ed Chianese, en mand, der har overlevet ting, som de færreste tør drømme om. Nu er han på flugt fra sine kreditorer. I vores egen tid følger vi Michael Kearney, genial matematiker og seriemorder. Han driver igennem London, drevet af tilfældighedernes spil og de mystiske terninger, han er kommet i besiddelse, og sammen med en kollega kæmper han for at skabe verdens første kvantecomputer.

I hælene på Kearney er den mystiske entitet kendt som the Shrander, og den begynder langsomt at skinne igennem hele historien.

Jeg indrømmer gerne et mål af forvirring i løbet af min læsning af ”Light” – det er ikke en roman, man skal koncentrere sig halvt om, for der kan hurtigt smutte noget forbi én. Men alligevel var det ikke en roman, der havde svært ved at fastholde mig, simpelthen i kraft af de billeder, Harrison fremkalder, den stemning, der gennemsyrer teksten. Man fornemmer en særegen elektricitet strømme fra forfatterens fingre.

Det interessante ved ”Light” er naturligvis også, hvordan de adskilte elementer nogensinde skal føres sammen. Der droppes hints igennem fortællingen, men det hele fører naturligvis frem til et klimaks med masser af gosh-wow-effekt. Man kunne indskyde, at det måske sker lidt abrupt, al den binden løse ender sammen efter så mange sider, men ærligt talt: det er lige meget. ”Light” er en af de bøger, der efterlader læseren ør, og som tager tid med at bundfælde sig – en bog, hvor man mærker duften af Litteratur med stort L (hvad enten man synes, det er godt eller skidt), men hvor definitionerne egentlig er ligegyldigt, for der er ganske enkelt tale om en god læseoplevelse.

1
Mark Millar: Superman – Red Son Alan Moore: DC-universet – Alan Moores historier

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.