Neil Gaiman: American Gods

Neil Gaiman: American Gods

american-godsGAMLE OG NYE GUDER. Fantastisk! Det er det ord der kommer mig i hu, når jeg skal beskrive Neil Gaimans “American Gods” med et enkelt ord. Neil er i sit es og formår i denne roman, at tage os med ud på en af de mest underholdende rejser i nyere tid.

Jeg vil ikke sige så meget om selve historien – den skal man selv opleve. Dog vil jeg nævne, at vi igennem hele historien følger den (forhenværende) småkriminelle “Shadow”. Shadow er på mange måder en helt ualmindelig mand, i en helt ualmindelig situation, men med helt enormt almindelige problemer – lader det i al fald til. En mand kontakter Shadow med et jobtilbud. Et job der er meget veldefineret, men alligevel aldeles ufatteligt.

Gaimans stil er helt perfekt til denne form for fortælling. I en verden hvor fantasi og virkelighed kan smelte sammen på et øjeblik formår Gaiman, at gøre læseren helt og aldeles forvirret, men alligevel lade os være fuldstændig klar over hvad der foregår (jeg tror på en eller anden måde, at han formår at skrive til underbevidstheden – hvordan han så end har fundet ud af, at gøre dét). Det er ret svært, at beskrive. Det skal opleves.   

Jeg kan kun anbefale American Gods. Det er en af de bøger som kommer til, at ligge længe og rumsterer i ens hjerne. Det er en af de eneste bøger der virkeligt har givet mig noget, at tænke over – læs den!

I ØVRIGT:

Denne anmeldelse har tidligere været publiceret på Emiliussens Reviderede Hyggekrog.

5
John Twelve Hawks: Den rejsende Jon Tangaa Jensen: Kefalastro

5 kommentarer

Jeg er faktisk lige ved at hyggelæse (sådan i småbidder mellem tv-støj og lignende) hans novellesamling “Fragile Things”. Der er en lidt længere historie med Shadow i – umiddelbart virker den som en af samlingens bedste.

Jeg var faktisk af den overbevisning, at American Gods var en “stand-alone” – men en stadig en del af hele den Gaimanske “Gods-cycle”…. Men den rygr da også lige på ønskelisten…

Novellen handler om Shadow nogle år efter “American Gods”, hvor han futter rundt uden for USA. Er nok bedst, når man har læst “American Gods” 🙂

Nåja, forresten: “Anansi Boys” har vist også nogle figurer fra “American Gods” i hovedrollerne. Har jeg dog ikke læst endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.