Per Vadmand: Mit liv som fugl

Per Vadmand: Mit liv som fugl

mitlivsomfuglDANSK CRAZY-FANTASY. Per Vadmand er oversætter, musiker og forfatter til både tegneserier og bøger. I striberne har han blandt andet været med til at sætte ord på dele af Valhalla-serien, mens han i skønlitteraturen har holdt sig i den realistiske ende med indtil videre 3 bøger. Med ”Mit liv som fugl” har han dog kastet sig ud i den fantastiske genre med en historie, der jonglerer med drager, superhelte og andet godt på dansk grund.

Mikael Helmer er en del af det bedre borgerskab: universitetsansat, med kone, hus og barnebarn. Han er ikke typen, der forventer at møde en drage i naboens viktualiekælder. Det er dog ikke desto mindre, hvad der sker. Og dragen synes at mene, at han skylder den en tjeneste.

Det umulige krybdyr er ikke den eneste, som har interesse i vores hovedperson – i selskab med henholdsvis en troldmand og en trikotklædt sexgudinde kastes han ud i et eventyr, der går på tværs af verdener og sågar kroppe.

Terry Pratchett og Douglas Adams nævnes som inspirationskilder på bogen, og slægtsskabet er da også tydeligt. Mest med Adams dog, skulle jeg mene, idet Vadmand benytter samme perspektiv: en almindelig mand kastet forundret ud i et væld af usandsynligheder. Der mangler noget af Pratchetts strammere styring og skarpe vid – til gengæld løber der et lune hele vejen gennem ”Mit liv som fugl”. Der er masser af små hip til samtiden og små finurligheder, der snor sig gennem teksten.

Det hele ender som en blanding af humoristisk fantasy og science fiction, hvor magi og parallelverdener slås om opmærksomheden i en til tider lidt altmodisch tone. Tegneserierne lader også til at have haft deres finger med i spillet – ikke blot i den forstand, at handlingen er ganske kulørt, men også fordi jeg ikke kunne lade være med at tænke på Lars Hornemans ”Frida” og Søndergaard/Christensens ”Dimensionsdetektiven”-serie midt i alle løjerne (og så nævnes en vis Freddy Milton blandt autoriteterne på drage-området). Og som et ekstra bonus har Peter Snejbjerg tegnet forside og vignetter til bogen.

”Mit liv som fugl” er til tider fjollet, skæv, hæsblæsende og drabelig, men aldrig kedelig.

Læs mere på forfatterens hjemmeside.

2
Matt Forbeck: Dead Ball Enki Bilal: Sidste Halvleg

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.