Richard Morgan: Altered Carbon

Richard Morgan: Altered Carbon

TRANS-HUMANISTISK FILM NOIR Richard Morgans debutroman er en rigtig lækker blanding af hardboiled film noir stemming, transhumanistisk post-cyberpunk og en velkonstrueret og ondskabsfuld kriminalgåde.

Politiet mener multimilliardæren Laurens Bancroft har begået selvmord, men det tror han ikke selv på. Alting tyder på at det var Bancroft selv, der satte en blaster til sit hoved, trykkede af, og brændte både hovedet, skuldrene og sin cortical memory stack af. Men Bancroft har ikke meget til overs for den teori. Hvorfor slå sig selv ihjel, når man har sig selv oploadet på fjernlager? Han vil blot vågne igen på download klinikken i en ny klon. Han sender bud efter den tidligere Envoy soldat Takashi Kovacs for at finde ud af, hvem der vil ham til livs.

I Altered Carbon universet er den store teknologiske udvikling, digitaliseringen af sindet. Kødet bliver noget man kan skifte rundt med som man har lyst. Døden er ikke længere noget problem, man bliver bare downloadet i en ny krop. Og skulle man blive træt af ens krop, så hav en ekstra på lager, så man kan skifte lidt.
Hvis man altså har råd. For selv i den fagre nye dødløse verden, er der ingen tvivl om at menneskeheden har medbragt sine mange fejl og mangler. Grådighed, magtbegær og sjælens mørke drifter huserer stadigt. De rige lever potentielt evigt, mens middelklassen og de fattige må nøjes med en enkelt krop. Altered Carbon er i høj grad en dystopi, men en underholdende en af slagsen.

Altered Carbon er helt sikkert ikke en bog for de yngste læsere. Den er barsk, voldelig og meget eksplicit. For at citere mig selv, ”Hvis det her var en film, ville den blive sendt sent, meget sent, om aftenen”. Mord, vold, grusomme tortur og meget udpenslede sexscener befolker siderne, men aldrig på en måde der virker påklistret eller uberettiget.

Takashi Kovacs fortællerstemme er i ledtog med de klassiske voice overs i genren, Philip Marlowe, Mike Hammer og Rick Deckard. Han er kynisk, cool og antiautoritær. Han afbryder nogle gange handlinger for at fortælle hvordan en bestemt situation er opstået eller et stykke teknologi fungerer. Det virker rigtigt godt og er bestemt en lækker måde at få flettet verdensopbygningen ind i romanen. Ikke så bastant eller påtrængende, som når visse etablerede SF forfattere (Arthur C. Clarke, jeg holder øje dig!), rykker et kapitel ud af handlingen for at fortælle om en ny ide de har fundet på.

Jeg har læst Altered Carbon adskillige gange og hver eneste gang har det være en fornøjelse. Det er absolut en af mine yndlingsbøger. Skulle man falde over lydbogsudgaven fra Tantor Media, er den heller ikke at foragte.

Der er to andre bind i serien om Takashi Kovacs, Broken Angel og Woken Furies. Derudover har Morgan skrevet Marcet Forces, Black Man og fantasy romanen The Steel Remains, der er første del i serien A Land fit for Heroes.

Altered Carbon vandt Phillip K. Dick Award 2003 for bedste roman.

0
Jordorowsky: Metabaronernes Kaste – Ottende del: Navneløs, den sidste metabaron Guillermo del Toro & Chuck Hogan: Blod

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.