Hekse, trolde og bondeknolde

Hekse, trolde og bondeknolde

Under den morsomme titel gemmer sig et lidt pudsigt værk. Jeg fandt den for noget tid siden i en genbrugsforretning. På grund af titlen og til dels coveret, som jeg kun kan holde af i al dens 80’er-æstetik, endte jeg med at købe den… vidstnok for en femmer.

For mig står det stadig en smule uklart hvad bogen egentlig er.

Normalvis er jeg vild med obskur faglitteratur og på det punkt skuffer bogen ikke. Første halvdel er mest interessant. Her findes en ganske hæderlig gennemgang af folkemindeforskningen. Der er fyldt med gode historier om nogle af de fremmeste, især danske, folk på området – herunder den mytologiske Evald Tang Kristensen. Imidlertid hensynker bogen i sin anden afdeling i en noget forvirrende og let plummet dynamisk fortolkning af folkeeventyr generelt. Det er svært at finde hoved og hale i. Selvom jeg har rimelig godt styr på de dynamiske (her særligt Freudianske) ideer, undslipper dig mig hvad det præcis er M. Simonsen har forsøgt at bedrive med denne del af bogen.

Jeg er overbevist om at bogens største problem er, at der faktisk ikke rigtig er gengivelser af det centrale tema – folkeeventyrene. Der er forbigående referencer, men det forbliver ved det. Man skal altså være temmelig velbevandret i folkeeventyr og deres forskellige versioner for at kunne følge med. Imidlertid giver M. Simonsen nogle henvisninger og så kan man jo selv undersøge det nærmere.

Bogen klare styrke er, at jeg har fået lyst til at dykke ned i folkeeventyrene! Der skulle, ifølge M. Simonsen, være en del fantastiske versioner af klassikere som f.eks. Rødhætte og Ulven (blandt andet med kanibal-scener) som jeg ikke har hørt om før!

7
Mindstar rising: No messing with the Gary Stu Coherence (2013)

7 kommentarer

Fedest! Den må jeg ha fat i (og så kan vi komme tilbage til folkeeventyr, når jeg får læst molevitten, thi der er meget at hente). Men jeg har en bog, begået af Michael Lycke, der fornemt hedder “Fauna Ignorata; Nisser&Trolde og andre glemte dyr”, og derefter kalder forfatteren sig Dr. i kryptozoologi.
Willing suspense of disbelief, nietchewo?
Jeg har også en bog og særlige islandske, kryptozoologiske gespenster (jeg ka sgu ikke lige finde den, så jeg kan ikke komme med yderligere oplysninger, pt). Og den er fandernedme flot illustreret.

hilsen Henning

Jeg tror jeg har metop den islandske du skriver om – købt på Island her i sommer. Meget flotte illustrationer! Stort format – ca. A4. Den hedder meeting with monsters og er af hiloberg og ægisson! Den er cool 😀 Den anden du nævner kender jeg ikke, men den lyder sej 😀

Aalborg Universitet har skrevet en bog om monstre. Monstrologi. Frygtens manifestationer: “Udgivelse af forskningsantologi med en profilering af horror-genren til monstertypologier. Forankringen er i mediefagsforskergruppen.

Med udgangspunkt i monsterets ikonografi inden for primært film og tv, men også klassisk litteratur fra 1760’erne og fremad, foretages en registrering og analyse af monstertyper for at præcisere deres ikonologi. Målet med denne undersøgelse er at fastslå, hvorledes monsterets historiske fremtrædelsesform kan forklare rørelser i dets samfund og den ontologi, som monsteret repræsenterer. Resultatet af undersøgelsen sigter mod at blive en del af frygtens kulturhistorie med fokus på fiktion.

Der ligger et fortolkende imperativ i monsterbegrebet ud fra det faktum, at monstre ikke findes, og de dermed er tegn på noget andet end sig selv. De er symbolske størrelser, der kræver at blive forklaret.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.