Mindstar rising: No messing with the Gary Stu

Mindstar rising: No messing with the Gary Stu

Peter F. Hamiltons Mindstar Rising er den første i Greg Mandel bøgerne. En trilogi der er sat i en post-global opvarmning tidlig cyberpunk setting. Greg Mandel er en Mindstar veteran, så han er udstyret med PSI evner, han er tidligere soldat og all round bad ass. Han er (i mit hoved i hvert fald) en klon mellem en yngre Liam Neeson og Jason Statham.

Det er 4 år siden kommunisterne faldt, Downning Street blev angrebet med et Compression Warhead og President Armstrong dræbt. Nu er landet på vej tilbage fra den socialistiske nedtur, den private ejendomsret er blevet genetableret og Event Horrizon megafirmaet genopbygger landet. Men der er ugler i mosen, og derfor hyres Greg af Event Horrizons leder Phillip Evans til at løse mysteriet og finde ud af hvad der foregår.

Den verden som Greg bor i, er et meget trist sted. EU er tilsyneladende ovre, NATO også væk, og England og The Northers Coalition har bekæmpet islamister i Tyrkiet (og fået så mange klø, at de var nødt til at stikke halen mellem benene).
Hjemme i England (ikke Great Britain, Skotland har erklæret sig uafhængig på et eller andet tidspunkt) står tingene også skidt til. Kommunisterne har haft magten i en årrække og havde nedlagt militæret og den private ejendomsret. Polerne er smeltede og vandet er steget.
Ind på den scene vandrer Greg Mandel, med sine sømbeslåede militærstøvler for at træde Jordens læderbeklædte direktørstole under fode.

Det er en roman med en masse tjubang og ramasjang. Den er lidt episodisk og inddelt i tre dele som hænger nogenlunde sammen i et sammenhængende handlingsforløb og overordnet plot.

Mindstar Rising var en bog jeg elskede som ung. Som en gammel halvbitter dude, så synes jeg bestemt der er muligheder for at finde en del… uheldigheder i den. Den føles som en blanding af Engelsk konservatisme komboet med kommunistforskrækkelse, en forkærlighed for saftige sexscener og kvinder med store bryster samt Rigtige Mænd ™.

Vi er nok et stykke op af escapisme litteratur tabellen. Greg er så meget en Gary Stu. Han kan det hele. Han er bad ass, han kan læse tanker, han kan slås og skyde med pistol. Han er også en ladys man, der forfører pigen med de største bryster, og er også den som Julia Evens (den rigeste teenager i hele verden) er brændt varm på. I Audible udgaven (som var den jeg hørte) blev Gregs stemme gjort så maskulin og badass at det er næsten bliver for meget. Som Janus så smukt beskrev det: “Jeg forestiller mig lyden af whisky og cigaretter. Og tæsk”


Så mandlig at kvinder i den fødedygtige alder bør skrue ned for skærmopløsningen

Det er en roman, som giver mig samme fornemmelse som Starship Troopers. Der er ikke et gram af ironi i bogen – og der er ingen tvivl om at forfatteren lader sine personer glorificere sine egne synspunkter og nedgør andres holdninger. Havde det ikke været der, så havde jeg holdt mere af bogen.

1
Indtryk fra ferielandet Hekse, trolde og bondeknolde

1 kommentar

Åh, jeg havde helt glemt Julia Evans: mutimilliardær og teenager med hang til meget lange indre monologer om alt det sex. hun synes, hun burde have.
Og så havde jeg glemt, hvor grimme forsider Mandel-bøgerne åbenbart skal udstyres med i alle udgaver 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.