Redaktionens julepodfrokost

Redaktionens julepodfrokost

Det er den tid på året igen, men pga corona-pandemien må årets julefrokoster afholdes individuelt isoleret foran et webcam. Det passer nu Superkultur-podcastens menneskesky morgennisser udmærket, så længe der er øl på bordet og kultur at mundhugges om!

Dagens afsnit kommer godt rundt i krogene, fra spøgelser og hekse til religion og arternes udvikling, og et sted der imellem gærdesmutter, flæskesvær og læsebriller. Læn dig tilbage med en god øl, og ha’ en god adventssøndag i tossernes selskab!

Download afsnittet her eller abonnér på podcastens RSS-feed!

Anledningen til, at Janus’ verdensbillede er krakeleret:

Superkultur-podcastens julepodkalender 2020 er produceret i samarbejde med Bondos Bibliotek. Alle tekster og oversættelser er i public domain, og gengives her under en Creative Commons-licens (CC-BY-NC-SA).

Vores intro-speak er bearbejdet fra HF Feilbergs Jul, bd. II. Udtoningsfanfaren er fra en drive-inbiograftrailer.

De ansvarlige er Janus Andersen og Allan Haverholm. Send dem en julehilsen på podcast@superkultur.dk, på twitter @superkultur, eller støv ouijabrættet af og kanaliser deres ektoplasmiske essenser i en horcrux efter dit valg.

3
Episode 119 – Julehygge Ale og Coronarestriktioner Grettes saga, del 5: “Varsler og spådomme”

3 kommentarer

Det har taget mig nogle dage, at få mulighed for at høre nærværende afsnit af Superjulepodkarsten, da lyd-siden krævede et sæt hørebøffemuffedisser, hvilket husstanden – Lo-Tech, som den er – ikke lige kunne materialisere.
Men det skal ikke hedde sig ….

Jeg har just prøvet, at pynte en rosmarin-plante med julekugler, kræmmerhus og lyskæde. Det gikikke for fedt. Men jeg vil afgjort prøve, at krydre lammekøllen med normansgran. Så må vi se, hvordan det spænder af.

Flydende julefrokost? Ja, jeg hørte ikke meget rugbrød blive smurt med fedt eller knasende kiks med camembert. Og selvfølgelig er det en mulighed, at blende karrysilden, leverpostejen og den fersk røgede laks, og gylpe hele molevitten ned. C’mon – det bliver det jo alligevel, så hvorfor ikke før end senere?

Og så skal jeg huske, at meddele Janus, at han ikke er ene om den fysiologiske respons på indtagelse af flæskesvær. Den kender jeg. En stor, melet, fedtet prop, der har sat sig fast lige mellem svælget og mavemundingen. Og den sidder godt, i meget lang tid ad gangen.

Til det krakelerede verdensbillede, har jeg noteret mig, at min hustru har elimineret problemet, totalt. I hendes vokabularium er det en “gær’smutte” – og så behøver man ikke tænke mere over det. Case solved!
Men selvfølgelig hedder det “en gære-smutte”, idet den (jo) smutter rundt på gærdets stolper og stænger. Så med mindre man har et gærde, der hedder “Gerda”, så kan man ikke få cenobitter til at vogte det (cricket or not; det rene Jesper Fårekylling).

Jeg går helt ind for nytænkning, men nogle gange bliver det for mærkeligt. F.eks “banan-øl” (og den smagte sgu af banan). Altså: – bananer brækker man af klasen; trækker skallen af og spiser bananen! Al anden omgang med bananer er pervers!

Og det er ikke så længe siden jeg smagte en øl, med brunkage – hvilket var fremkommet derved, at man, i brygningens sidste stadier, havde tilført brygget knuste brunkager fra nærmeste bagers overskudslager. Ikke nogen udpræget succes. MEN! Med mindre “æbleskive-øllen” ecideret smagte af æbleskiver (brrrrr …!), så ville den måske egne sig fint til at komme i æbleskivedejen, der – som Allan siger – skal steges på/i en æbleskivepande. Jaja, jeg HAR hørt om folk, der steger frikadeller i ovnen – innovativt, men idiotisk. Nåmmen – så lad vær’ at spise frikadeller, hvis det hele alligevel drejer sig om, at “uddrive fedtet”. Spis papaya, goddamnit.

Allans mindelser om en længst svunden barndom (snøft), og en animeret redidaktisering af Matthæus, fik mig til at mindes dennehér:

https://www.youtube.com/watch?v=k7xW-vVX74s

Det kniber lidt med både Herodes, rock-musik og østeuropa, så jeg ved sgu’ ikke ….
Men årstalstidspunktet passer sådan set meget godt: 1977. Iøvrigt samme år, hvor Ralph Bakshis “Wizards” havde premiere … – uden at det nødvendigvis har noget med hinanden at gøre. Men det har gær’smutte og flæskesvær jo heller ikke. Så hva’ fa’en …

Nu ville jeg lave klatkager af resterne fra sidste års risalamang –

Avatar photo

Der var nogen diskussion om menuen, forud for årets julefrokost – udover at jeg ikke spiser kød af nogen art, og Janus er gået hen og blevet laktoseintolerant på sine gamle dage. Janus mente at vi skulle guffe chips i os under optagelsen, mest for at irritere lytterne, men jeg vidste ligesom at jeg også ville være nødt til at høre på det under redigeringen. Så det blev altså en våd affære i stedet, og de sidste to timer er derfor fuldstændigt ubrugelige i podcastsammenhæng.

Jeg fandt også Cosmic Christmas, da jeg selv ledte efter den der (måske imaginære?) tegnefilm fra – sagde du “en længst svunden barndom”?! Hallo, hvor gammel tror du, jeg er? Okay, jeg voksede op med sort-hvid TV og drejeskivetelefon, men det var ude på landet, så derfor godt ti år bagud for den teknologiske udvikling…

Men Cosmic Christmas er jo lavet af det canadiske Nelvana-studie, som trods alt lavede den animerede rockopera Rock & Rule, så det er da i den rigtige boldgade. Og Nelvana producerede også tv-serien-baseret-på-filmen Beetlejuice, så – som vi slår fast til sidst i dette afsnit – der er en form for sammenhæng!

PS, jeg håber sagorasme sidste års ris à la mande har været nedfrosset i mellemtiden, ellers skal du vare dig for klatterne…

Hvor gammel tror jeg du er … hvor gammel tror jeg du er? Lige et øjeblik – jeg skal lige kanalisere til min rådgivende engel ……

44 år! Ja – måske 43, måske 45 … deromkring – yippiiihe 🙂 (man ser jo ofte, at folk har den alder, når de er født i 1976, ikk’sandt).

Nej! Jeg var heller ikke overbevist om at “Cosmic” var svaret. Til gengæld kender jeg godt fornemmelsen. Mellem år og dag har jeg søgt efter en kortfilm om en dreng, der tager til Månen i en sølvskinnende raket, der en nat pludselig kommer til syne, nede i gården, bag den ejendom, han bor i. Jeg er sikker på, at filmen var russisk, men jeg må have set den engang i 1968-69, og det er ved gud så længe siden, at jeg sagtens kunne bilde mig selv ind, at det nok snarere var en drøm.

Nedfrosset? Altså, den er lidt grøn og brun i kanterne, risalamangen – tror du det betyder noget, Allan?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.