Ring Shout

Ring Shout

Historisk racisme og monstre – Matt Ruff koblede det med HP Lovecraft i Lovecraft Country og fik en hæsblæsende omgang metafiktion ud af det. P. Djèlí Clark smider i stedet Ku Klux Klan ind i blandingen i Ring Shout – resultatet er ikke mindre hæsblæsende, men dog også noget mere kontrolleret.

Her befinder vi os i 1920erne – D. W. Griffiths film Birth of a Nation har inspireret til dannelsen af Ku Klux Klan. Men KKK i Clarks bog er endnu værre, for det er et dække over en invasion fra nærliggende dimensioner af dæmoner, der antager menneskelig skikkelser. Ku Kluxer. Og der afslører romanen sit ærinde allerede i undertitlen: Hunting Ku Kluxes in the End Times.

Heldigvis er der nogle, som kan se dem for, hvad de virkelig er – men det lader til kun at være sorte mennesker. De hvide er derimod let til fals for den vare, som Ku Kluxerne sælger: racisme, had og kød. En af de få, der kan se gennem dæmonernes forklædning, er Maryse Boudreaux, som tillige er i besiddelse af et magisk sværd; med det kan hun bruge sine egne og sine forfædres traumer og lidelse som en klinge mod de uvæsener, der ønsker at påføre dem flere. Sammen med en lille gruppe af hårdtslående modstandskæmpere smugler hun sprut og slagter Ku Kluxer.

Men nu er der noget i gærde. Fjenden har planer om at vise Birth of a Nation igen – det ritual, der indledte krigen, og Maryse må indse, at de er under angreb og måske har været det længere, end de har vidst.

Ring Shout gravet dybt og intelligent i sort historie for at afvikle sit plot: titlen er navnet på et ritual først udført at afrikanske slaver, vore helte får hjælp af en gullah-kvinde, og så er der naturligvis Birth of a Nation, hvis filmhistoriske betydning nok lægges lidt i skyggen af dens kulturhistoriske. Clark syr sine dele sammen til en roman, der nok er kort, men også mangefacetteret og fyldig. Det er den type bog, der føles let, men efterlader en vægt i læseren efter slutningen, som en slags salt, efter alt vandet er kogt væk. For hvis jeg skal være ærlig, så føles det sært forkert at pakke så stærk en historie ind i så let et plot – hele urban fantasy-setuppet handler mere om seje figurer med blærede våben, der gør cool ting, og Ring Shout er så meget mere end det. Det er sjældent, at jeg møder en bog, hvor de dybere lag fanger mig så meget, mens overfladen ikke gør.

2
Episode 258 – Herslev Bryghus Økologisk Double IPA og Karakterskalaer KUNSTEN AT KIMSE

2 kommentarer

Der er bare visse bøger, film og tegneserier, der eksploiterer ret reelle problemstillinger – på samme måde som techno-thrillers møver sig ind på felter, der dybest set ikke har en skid med sagen at gøre – eller historien.
Til gengæld kan jeg sgu’ ikke rigtig få Providence, Rhode Island, til at passe med Griffiths sydstater. Er det ikke lisså godt at sige, at US fra sin spæde start var infuseret med eugenik?

Clark er sort og har garanteret mere berettigelse til at sige noget om emnet end en blegfede jeg :). Men jeg indrømmer, at det skurer lidt i mine læseøjne – lidt ligesom lyserøde romancebøger, der foregår i koncentrationslejre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.