Stephen King: The Stand

Stephen King: The Stand

Apokalyptisk Jesus Trip Stu Redman hænger ud med sine buddies på den lokale tankstation i Arnette, Texas, da Charles Campion kører ind i den. Han er døende og konfus. Få dage tidligere skete der et virusuheld fra et hemmeligt regeringskompleks og Campion var den eneste der undslap. Ulykkeligvis var han allerede smittet med en muteriet influenzavariant.

Superinfluenzaen spreder sig med enorm hast gennem samfundet, smitter alle og slår i løbet af 19 dage, 99,4% af befolkningen ihjel. Mens civilisationen kollapser følger vi en håndfuld overlevere håndtere krisen og livet bagefter.

Der danner sig to samfund. Et i Las Vegas og et i Boulder. De onde, egoistiske og nederdrægtige mennesker drages mod Las Vegas, mens de gode og retfærdige drages mod Boulder.
Det sker fordi der udspiller sig en konflikt mellem det gode og det onde. I Las Vegas holder Randoll Flagg hof, og han er den personificerede ondskab. I Boulder bor Abigail Freemantle, og hun er Guds profet og menneskehedens sidste håb.

Jeg har det lidt svært med Stephen King. Han er vældig god til at få spændende og interessante ideer – men jeg synes ofte han er rigtig dårlig til at afslutte dem ordentligt. Det Mørke Tårn serien startede fantastisk, men slutningen var forfærdelig skuffende.
På samme måde er The Stand en rigtig fin roman, lige indtil rammehistorien med Randoll Flagg, Moder Abigail og apokalypsen dukker op. Der begynder historien at blive sær og underlig. Det virker ikke troværdigt og minder mest af alt om religiøs fanservice, helt på linje med Left Behind serien. Romanens budskab lader til at være: højteknologi er ondt og stol på Gud.

The Stand blev trykt i 1978 og genoptrykt i en 2. udgave i 1990, med lidt mere materiale og opdateret til 90’erne. Den er udkommet på dansk i to udgaver: trebindsudgaven Slutspil fra 1989 og etbindsudgaven Opgøret fra 1994. Den er kommet som en tv miniserie i 1994 og som tegneserie fra Marvel Comics i 2008. Warner Bross er ved at udvikle en filmtrilogi med Ben Affleck som instruktør.

3
Meinke, Ørsum og Bruhn: Ordenen Steve Englehart: Classic Jurassic Park – vol. 3

3 kommentarer

Argh, Left Behind-serien. Den havde jeg ganske glemt, selv om jeg kæmpede mig igennem 2-3 bind af den.
Andre folk sætter sig selv ubehagelige nytårsfortsætter som at løbe x antal kilometer hver dag. Måske skulle man pålægge sig selv at læse hele serien igennem. Det må der da ryge nogle litterære kalorier på 🙂

Er det ikke lidt sådan at Stephen King skal man bare lægge stor afstand til når han skriver apokalyptiske serier?
Jeg holder mig til hans horror.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.