Dennis Jürgensen: Benny og Brian med ketchup og sennep

Dennis Jürgensen: Benny og Brian med ketchup og sennep

80’ER NOSTALGI! I anledning af at Aalborg biblioteks børneafdeling fantastisk tiltag med at opstille ægte spillemaskiner (ja, i ved, de her store skrumler med et fjernsyn i, en lille pind og fire knapper) ved siden af de almindelige computere, faldt mine tanker på en af 1980’ernes absolutte manifestationer. Som vidst i øvrigt slet ikke er fra 80’erne. Nemlig Dennis Jürgensens fantastiske “Benny og Brian med ketchup og sennep”.

Ja, Benny og Brian… Åh… Hvad skal man sige… De er indbegrebet af Heavy Metal, Punk, Pølsevogn og Lovecraft. Benny og Brian er byens lokale fortabte sønner – og jeg mener fortabte sønner. Specialklasse, spillemaskiner, fastfood-snask og nul penge, kort sagt, hele dynen. Og hvad kan sådan et par opleve – alt! Der er ikke grænser for hvad de to kommer ud for imens de opholder sig på Kajs Grill i Hæmningsløse.

Bogen er opdelt i en række kapitler, der nærmest er små historier i sig selv. De er på det nærmeste afsluttede fortællinger som kan læses uafhængigt af hinanden. Enkelte giver dog mest mening hvis man har læst alle kapitlerne. Hovedsageligt ville jo dog kalde bogen en roman, den giver såre simpelt mest mening at læse fra ende til anden.

Stilen er let og meget Jürgensk. Humoren er, som altid, helt fantastisk, og man tager sig selv i at sidde og småfnise i bussen på vej på arbejde, mens man læser den. Selvom det fortinsvis er en sjov bog, er der også flere uhyggelige elementer. Blandt andet det episke “Benny og Brian med Cthulhu i bakspejlet” sætter nye standarter for “suspence” genren… Ikke fordi den genre-definerende på nogen måde, men fordi man nærmest har lyst til at råbe at de to hovedpersoner der, på grund af deres dumhed, ikke fatter alle de signaler som et gammelt forladt hus udsender.

Er man en smule nostalgisk eller trænger man bare til et skud 80’er-dramatik, så er Benny og Brian med ketchup og sennep det helt rigtige valg.

0
Kaspar Colling Nielsen: Mount København William Gibson: Pattern Recognition

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.