Den forsvundne millionær

Den forsvundne millionær

Kurt Danners bedrifter var en hæfteserie, der blev sendt på gaden fra 1942 til 1947 og nåede op på 280 numre, hvert af dem en afsluttet (okay, men også meget kort) roman. Dette er det først nummer: “Den forsvundne millionær” – 63 sider til en pris på 35 øre. Skrevet af Peter Anker, som sandsynligvis var Niels Gustav Meyn.

Vi møder vor helt, serietitlens flyverløjtnant Kurt Danner. Han er en gæv, ung og meget dansk mand, der ud over at flyve også har et opfindergen – og han har opfundet en akkumulator, der kan holde et fly på vingerne i uanet tid, og så endda lydløst. Hvis ikke det var meningen, at man skulle holde med ham, kunne man kalde ham datidens Elon Musk.

Han er kommet i kontakt med den amerikanske millionær Jack Warner, hvis hjerte også brænder for at bygge ting, og de to er naturligvis blevet gode venner – sammen vil de bygge et banebrydende fly. Man kunne håbe, at Jack stjal Kurts ide og tog æren for flyen, for så ville HAN være datidens Musk, men her er altså tale om djærve mænd, der holder ord. Modsat Kurt er Jack dog ikke vokset op i fredslandet Danmark, så han ved, at deres opfindelse er et våben – og et, der kan give store problemer, hvis det falder i de forkerte hænder.

De to aftaler at mødes på Jacks gods i USA, og Kurt rejser derover på skib – men de forkerte hænder følger med, i skikkelse af en smuk kvinde og en lusket steward. I kulissen lurer en international forbryderorganisation, hvis leder netop ønsker at benytte opfindelsen til at opnå verdensherredømme eller det, der ligner. Hans daglige dække er som ejer af et medieimperium (så måske er det i virkeligheden ham, der er datidens Musk!)

Som titlen afslører, forsvinder Jack Warner, og vor helt må på jagt efter ham, altimens forbryderne efterstræber tegningerne af deres opfindelse. Det fører til action, flyveture og en klassisk skurkebase, der kunne være taget ud af en James Bond-film. Forudsigeligt nok er det ikke stor litteratur, men det er nu alligevel ganske fornøjeligt – især forfatterens forelskelse i sine helte. Det ville være et sjovt projekt at samle de beskrivelser, der er af helte og skurke – hvis man kunne se bort fra de racistiske undertoner i den ene side af skemaet, ville der være en interessant kulturhistorie i, hvad der blev betragtet som beundringsværdige karaktertræk i samtiden.

Som en interessant detalje synes Kurt Danner ikke at tage sig af verdenskrigen, selv om “Den forsvundne millionær” er udgivet i 1942. Snyder man og kigger frem i tiden, vil man dog videre, at Kurt senere vil uddele øretæver til nazisterne – i modsætning til en vis hr Musk.

7
Når frosten kommer En ny Christian Haun-bog på trapperne

7 kommentarer

@janus
Jeg tænker at hvis han nævnte krigen i 1942, så ville han enten blive censureret eller tvunget ind i et regelsæt han måske gerne ville undgå…

@notsoloud @janus Du har ret, der er nok nogle hindringer – men det er stadig pudsigt, så "tidsløs" den er. Kurt rejser til USA og samarbejder med en amerikaner – for det er nu engang det, man gør. Man kunne godt tro, at tyskerne ville betragte sig selv som de coole med det tekniske knowhow (wissenwie?) 🙂

I henhold til opslagsværket der aldrig lyver, havde Niels Meyn et utal af pseudonymer.
Men jeg kom til at tænke på, at Frank Madsen jo har skrevet og tegnet “Kurt Dunders bedrifter”, som ret beset er mere af det samme – med et godt glimt i øjet!
Og da jeg var færdig med det, kom jeg til at tænke på “Den Danske Jens Lyn”, nemlig “Willy på eventyr” – som så, netop, kun er dansk derhen, at den engelske import stoppede (i og med 2. verdenskrig) og istedet overtog Harry Nielsen. Og der har jeg måske mistanke om at noget af “Willy” er planket fra en anden scifi-eventyr-helt … “Bob …”-et eller andet, jeg ikke kan huske, der flyver rundt i et fartøj, der ligner en luftballon.
Endelig skal det da også bringes til protokol, at salig Claus Deleuran sender en kærlig til netop denne art pulpos i “Occidentens Lys” (Pirelli og Firestone dl II)

Brick Bradford er et heltenavn om noget!
Jeg mener, at Frank Madsen har sagt, at Kurt Dunder er meget inspireret af/et take på den anden Kurt. Og jeg ved, at han havde en god samling af Kurt Danner-hæfterne – det er nemlig dem, der ligger hos mig nu, efter jeg købte dem af ham på DBA eller lignende for en god del år siden. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.