Christian Reslow: Miraklets fald

Christian Reslow: Miraklets fald

SCIENCE FANTASY THRILLER kalder forlaget Christian Reslows debutroman – det er hele tre ting på én gang. Det forunderlige er, at det rent faktisk lykkes Reslow ganske godt at slippe afsted med den ret mangefacetterede genrebetegnelse.

Nina er på flugt og har været det længe. Og hun kan høre forfølgerens skridt komme nærmere, da hun endelig finder det, hun har søgt efter så længe: et apparat, der kan rive hende fri af den verden, hun er vokset op i, og flytte hende til et bedre sted.

Lægen Anni er også ved at være ved vejs ende – hun befinder sig hos en døende patient, da noget rækker på tværs af verdener og flår hende væk. I hendes sted står den bevæbnede Nina.

De er to udgaver af samme person og kommer fra vidt forskellige verdener. Anni er læge i vor tids USA og kæmper stadig med et traume fra sin tid som soldat i Irak; Nina er vokset op i en verden, der er at sammenligne med vore tanker om helvede – for hende har det ene og alene handlet om at overleve. Ingen af dem passer særligt godt ind i den verden, hvor de nu skal forsøge at overleve. Nina bliver snart fokus for en intens politijagt, men får hjælp af Annis mand, mens Anni selv må kæmpe for at holde sig i live i en dødbringende ørken, hvor selv vandet kan slå ihjel. Ingen af dem har megen tid.

To mennesker, der skifter plads – sådan en historie kunne sagtens stoppe lige der: de er havnet i en ny verden, og hvad så? Men noget af det første, man opdager ved Reslows roman, er, at han styrer sin fortælling ganske stramt; der er ingen tøven eller tvivl om, hvor vi skal hen – begge havner de straks i en situation, der bringer dem videre, og begge får de snart et mål, der holder dem kørende gennem hele bogens længde. Han skruer godt op for hastigheden fra første færd og holder den så der. Og det fungerer i en sådan grad, at man nærmest sidder med tilbageholdt åndedræt over de sidste sider – omstændighederne bliver strammet mere og mere omkring vore hovedpersoner, til det er svært at se, hvordan forfatteren skal få det hele forløst. “Miraklets fald” er med andre ord godt gammeldags spændende.

Kapitlerne skifter mellem vores og Ninas verden, og krydsklipningen er filmisk på en ganske underholdende måde, uden der dog forfaldes til Hollywood-tjubang (udgangsreplikken i det ene kapitel har det med at spejle sig i indgangsbønnen i det næste). Til tider bliver denne sammenhæng mellem to adskilte verdener lidt konstrueret (som når det antydes, at alle har en modpart), men som fortælleteknisk greb fungerer det altså ganske godt.

“Miraklets fald” er en debut, men en bemærkelsesværdigt helstøbt en af slagsen. Reslow har et godt greb om sine virkemidler, sproget flyder, og handlingen er flot sat sammen. Der er tale om en yderst læseværdig bog, hvis man trænger til noget spænding med overraskelser smidt ind – og et løfte om, at det er et forfatterskab, man bør holde øje med.

5
Christian Mørk: De Ti Herskere Claude Auclair – Simon: By Nr. 3

5 kommentarer

[…] jeg Christian Reslow debutroman, science fantasy thrilleren “Miraklets fald”, ovre på Den elektriske kanin. Nu har jeg netop lagt et interview med ham på Fantastiskeforfattere.dk: “Jeg tænker aldrig […]

Synes at bogen er ganske underholdende. Vil gerne læse mere om personerne i begge verdner.
Jeg har dog ikke fattet titlen? Mirakel? Hvilket? Og så synes jeg at forsiden er elendig. Bogen kunne fortjene en bedre!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.