Greg Bear: Eon

Greg Bear: Eon

SUPERSPACE TRICKERY OG PARALELUNIVERSER Fire år efter ”Den Lille Død”, en kortvarig og begrænset atomkrig mellem USSR og NATO, flyver en asteroide ind i kredsløb om Jorden. Det politiske klima er iskoldt og stormagterne står stejlt overfor hinanden.

Nasa/Eurospace er de første til at nå frem, og det de finder, er utroligt og foruroligende. Asteroiden er enorm, 290 kilometer lang, udhulet og inddelt i 7 cylindriske kamre. Flere af kamrene er terraformede, og to indeholder forladte byer proppet med avanceret teknologi.

Stenen, som de kalder den, er identisk med asteroiden Juno. Men Juno er stadig på dens sædvanlige plads mellem Mars og Jupiter. Så der er meget der tyder på at Stenen er fra fremtiden, bygget af mennesker, og hvis man skal tro Stenens biblioteker – er de overlevende fra den næste atomkrig. En krig der ikke bliver en begrænset affære, men en fuld og total atomkrig. Men er det jordens fremtid eller er det fra et paralelunivers?

Den unge fysiker Patricia Luisa Vasquez bliver sendt til Stenen for at finde ud af om den er fra jordens fremtid, om krigen kan afværges og hvor de oprindelige ejere er forsvundet hen.

Eons første halvdel beskæftiger sig meget med udforskningen af Stenen og den truende konflikt mellem Sovjetunionen og NATO. Den anden halvdel bruger sin tid primært på udforskningen af det syvende kammer og spørgsmålet om, hvor Stenens tidligere ejere er blevet af.

Jeg er ret begejstret for Eon. Jeg har læst den flere gange og den rammer ned i mine favorit science fiction emner: nær-fremtids rumkamp, superspace trickery, og et godt gammeldags rummysterium. Det er en klassisk Big Dumb Object historie, svøbt i hård science fiction og en anelse handwavium samt lidt halvtynde karakterer.
Greg Bear er ikke verdens bedste til at skrive troværdige karakterer, og det ser man tydeligt her, men det er ikke noget der generer min fornøjelse af romanen.

Eon blev nomineret til en Arthur C. Clarke Award i 1987.

Greg Bear har skrevet 3 andre bøger i Eon serien: Eternity (1988), Legacy (1995) og The Way of all Ghosts (1999).

CGSociety arrangerede i 2007 en computergrafik konkurrence med fokus på Eon. Kategorierne var film trailere samt 2d og 3d illustrationer. Trailer konkurrencens vinderindslag er specielt fantastisk.

0
Michael Kamp: Moln – jorden husker Max Brooks: The Zombie Survival Guide – Recorded Attacks

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.