GUDS LOV

GUDS LOV

God said to Abraham: “Kill me a son!” Abe said: “You gotta be kidding!”

– Bob Dylan

Jeg stod forleden og snakkede med en ældre nabo. Han er “et kristent menneske”, som han selv siger. Jeg ved ikke, hvor galt det står til; om det er indre mission, jehovas vidner, pinsekirke eller hvad. Ihvertfald er “kristendommen” vigtig for ham.

Det er den ikke for mig. En religion der har et henrettelsesapparat som centralt symbol må jeg tage afstand fra. Og generelt tager jeg bare afstand fra religioner.

Nåmmen, vi står så dér og vender “verdenssituationen”, over hver sin sure pibe, og atter og igen kommer vi ind på “troen”. Hvilket ikke flytter nogetsomhelst, men som udgangsreplik siger han så: ” – jo, men du giver mig vel ret i, at De Ti Bud er udmærkede retningslinier, ikke?”

“Johe”, mener jeg, ” – det kan der vel være noget om!”, idet jeg husker at jeg selv har brugt det argument, samt at det er en udbredt opfattelse. De Ti Bud er udmærkede leveregler!

Men så blev jeg alligevel nysgerrig. Lad os lige se på “korpus”:

  1. Bud: Du må ikke have andre guder end mig (Okay, det kræver jo så, at der en “gud”. Det skal man lissom acceptere. Sjovere er det implicitte om, at det findes andre guder. Du må bare ikke have dem. Godt forsøgt! But no cigar)
  2. Bud: Du må ikke lave dig noget gudebillede (ikke engang af Gud? Fy, Michelangelo! Men da “du” heller ikke må ha andre guder – jvnf. §1 – what’s the problem? Jvnf. iøvrigt Muhammed-tegninger)
  3. Bud: Du må ikke tage Guds navn forfængeligt (altså, enten står der, at du ikke må bande! Det skal jeg satanbrækkemig nok selv bestemme, for satan. Eller også står der, at du ikke må sværge til Gud, hvis du kommer i klemme. Igen kræver det lige, at der i det hele taget er en “Gud”. Back to square one!)
  4. Bud: Du skal holde hviledagen hellig/du skal komme hviledagen i hu (vi er ude efter dem, der kunne finde på at arbejde om søndagen! Men der knytter sig noget andet til hviledagen/sabbatten. Thi i henhold til “Jubilæerbogen” skabte Gud englene på førstedagen, og der var de allerede omskårne, således at de kunne deltage i sabbatten sammen med Gud. Hvoraf følger at engle er hankøn, men også at sabbatten må være institutionaliseret af en “højere magt”, end Gud, siden Han holder den hellig. Ta dén!, søster lagkage)
  5. Du skal ære din fader og moder ( “Min familie følger Faders vilje”. Dette er konservativisme. Uanset hvor senildemente de gamle fjolser bliver, så har de alligevel evigt ret. Bliv ved din læst. Flyv ikke højere end vingerne bær’! Alt var bedre i gamle dage! De voksne ved bedst! Hej, Lars Græsted!)
  6. Du må ikke ihjelslå (Fino! Det lyder rimeligt. Lad vær’ og gå rundt og slå nogen ihjel! Problemet opstår, hvis det også omfatter andre organismer, end mennesker. Men lad os da nøjes med det enkle: – du må ikke slå andre mennesker ihjel! Fair nok! Point)
  7. Du må ikke bryde et ægteskab ( Qué? Why not? Hvis det går ad helvede til, hvorfor så dog ikke få det af vejen? “Fordi Gud siger det”! Dårligt argument, der kræver eksistensen af en gud! Ready player One?)
  8. Du må ikke stjæle (Den kan vi være med på. Men det kræver at vi anerkender “ejendomsretten”, som et gudsgivent – et “naturligt” – paradigme. Definitionen glimrer så dog ved sit fravær, for jeg vil påstå, at bag enhver formue ligger en forbrydelse. Så vi er tilbage i det konservative, det pro-kapitalistiske feudalsamfund, hvor hvad fatter gør osv. … )
  9. Du må ikke vidne falsk mod din næste (hvis der er nogen der kan forklare mig den, så kom frisk – jeg fatter den ikke!)
  10. (den er lang) Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, eller hans kvæg eller fæ, eller noget der hører din næste til (atter er vi igen i “ejendomsrettens hellige haller”. Endvidere kan vi se, at disse “ti bud” retter sig imod mænd. Jeg mener, hvad nu hvis “min næstes” hustru begærer mig? (ønsketænkning, javel). Og hvad menes der med “begærer”? Der står jo allerede, at jeg ikke må stjæle! Så kan jeg vel “begære” alt hvad jeg vil?)

Billedresultat for de ti bud

So, yes, so: – Vi står tilbage med to, nogenlunde rimelige bud, der ikke drejer sig om rigid konservativ samfundsopretholdelse: – lad vær med at stjæle; lad vær’ med at dræbe. Men det kunne vi sgudda nok finde ud af, uden ham dér Gud (der er så svær at få ud).

Relateret billede

 

15
Psykologisk scifihaiku Nej nej, superhelte er ikke fascistiske rollemodeller…

15 kommentarer

Avatar photo

Jo og nej. Budet mod gudebilleder findes jo i mosebøgerne, hvor de skrives i fritekst fremfor på den listeform vi kalder de ti bud.

I den ortodokse kirke er budet inkluderet i dosmersedlen, men ikke i den katolske version, som Luther overtog mere eller mindre direkte. Den reformerte gren af protestantismen (calvinister) har derimod sneget gudebilledforbudet ind igen, og slår budene om at ikke begære den næstes ______ sammen til ét.

Overordnet (og stik imod hvad 2. mosebog siger) er de ti bud altså en variabel, menneske-redigeret kortform af den bibelske tekst som vi skal antage er guds ord. Forbudet mod gudebilleder indgår i høj grad i biblen, særligt pædagogisk understreget af israelitternes ofring til guldkalven så snart Moses kommer ned fra bjerget.

Så visse kristne har budet i deres foretrukne huskeseddel, men det findes i den kristne bibel, uanset holdfarve.

Okay, fair nok. Nogle kristne har det stadig.

Husk dog også, at Gamle Testamente ikke gælder, bare fordi det er der. Nye Testamente annulerer visse dele af det. (Detaljerne i det er sikkert også omdiskuteret.)

Avatar photo

Man kan ikke sige at det nye testamente annullerer det gamle, det er mere en tolkning af den oprindelige, jødiske tekst fra den senere kristne sekts synspunkt. Og der gamle testamente som det findes i biblen må i høj grad anses at gælde som kristen tekst eftersom det a) er inkluderet i de kanoniske tekster, og b) har undergået flere kristne redigeringer, bl.a. for at varsle Jesus komme i bind to.

Er det svært som moderne menneske at forlige sig med gammeltestamentlig moral, kan det det selvfølgelig være fristende at afskrive det efter forgodtbefindende, men det kritiske blik må i så fald også rettes mod det nye testamente. Selvmodsigelserne i dette er særligt tydelige i de fire (!) udlægninger af Jesus gerninger, og endnu mere i Paulus’ promovering af den vordende religion kontra de apokryfe skrifter. Det er Rashomon-takter som selv en ikketroende læser kan påskønne!

Rent faktisk – som det hed engang – findes der heller ikke noget billedforbud i Koranen. Nu kan jeg ikke surahene på fingrene, men der står, at man “bør ikke” lave billeder af hverken Allah eller Profeten. Det falder meget godt i tråd med, at der i Koranen (vi staver den lejlighedsvist med stort) heller ikke er noget forbud mod at spise svinekød! “Man bør ikke”, men samtidig “bør man” opretholde sit helbred og sin funktionsdygtighed. Så hvis der kun er gris på gaflen, så må man spise det – og senere rense sig.
At flere forskellige fraktioner af Islam så er kommet til flere forskellige konklusioner – ikke ulig “kristendommen” – det er så en fjerde sag. Men som Steen siger: ” – Vi kan da ikke spise kylling! Tænk nu hvis Gud er en stor kylling! Vi vil være dømt til evig fortabelse!” Og der blir spist meget kylling i det muslimske segment, kan jeg garantere 🙂

Hver eneste gang jeg formulerer et argument mod kristendommen bliver jeg grebet af håbløshed. Det er som at bygge en fin legofigur for blot at kaste den ned i en brønd.
Er det mon Jesu indflydelse, jeg kan mærke?

Fortvivl ej, Frederik! Man kan hurtigt få en hjerneblødning, og begive sig ud i afsindigt raseri, som Richard Dawkins. Eller man kan holde raseriet i ave, og være nøgternt konstaterende, som Stephen Fry. Endelig kan holde en absolut sarkastisk distance, som John Cleese.
Stephen Jay Gould formulerede et mere brugbart værktøj, nemlig termen NOMA: Non-Overlapping-Magistrates. Videnskaben kan ikke bevise troen, og troen kan ikke tilbagevise videnskaben (retteligen: videnskabelig metode).
Min svoger har fundet en fjerde tilgang: – man kan ikke vide om der findes en Gud; men man kan konstatere, at der ikke er brug for ham.

Tak Henning. Jeg har lagt mærke til at jo mindre jeg tænker over det, jo mindre fortvivlende virker den kristne kultur. Men JESUS hvor skal man alligevel finde sig i meget på dens bekostning. FX at DR skal være kristen haha jeg skal bare skynde mig at ignorere det.
Det er fuldt forståeligt at det slår klik for nogen og de bliver militante ateister.

Der var nok dem, som ville mene, det var mere imponerende at gå barfodet på lego end at gå barfodet på vandet.

Den video har givet en god bunke dødsmetallere guitar-størrelsesmisundelse. 🙂

Also:

Kvalitet. Nåmen så på reddit er der et billede af nogen udlejere der eftergiver noget husleje fordi det er en eller anden kristen højtid. Og så går folk helt i selvsving: Se DET er rigtige kristne. Åh, man bliver så træt.
Jeg ville gerne ikke fortvivle, men man kan jo knapt åbne øjnene før der er noget med Jesus som grundskyder min naive tro på Team Human.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.