Horror i Star Trek, del 1

Horror i Star Trek, del 1

I rummet kan ingen høre dig råbe “Kha-a-an!”

Lytter Lise satte tankerne igang hos de elskelige værter, da hun for nogle måneder siden foreslog dem at kaste sig over emnet horror i Star Trek. Et metodisk men overvejende glædesfyldt researcharbejde har ledt op til dette afsnit, der er så propfuldt af materiale og diskussioner, at det (som en anden Next Generation-sæsonfinale) måtte deles op i to!

I første del diskuteres helt grundlæggende om ikke Star Treks utopiske variant af science fiction stritter imod horrorgenrens mere defaitistiske natur. Der trækkes uvægerligt paralleller til Alien såvel som, naturligvis …Rasmus Klump?! Hovedvægten lægges i denne omgang på den oprindelige serie samt The Next Generation, og en kort fællessang bliver der også tid til.

Det er kort sagt topunderholdning til prisen (nævnte vi at Superkultur er overgået til den Planetære Føderations pengeløse samfund?)!

Via twitterkontoen Star Trek minus context

Download her, eller abonnér på podcastens RSS-feed!

Følg med i anden del, hvor Deep Space 9, Voyager, Enterprise og Discovery identificeres, rationaliseres og forklares – og værterne rangerer deres favoritter indenfor den absolutte nørdeniche som er… Horror i Star Trek!

De løse links

Credits

Indledningstemaet er Glad Rags’ Social Kapital — hele deres usædvanligt lytbare album Wonder Under findes på Free Music Archive under Creative Commons’ Attribution-licens.

Udmarchen er Finis Comoedia af Dee Yan-Key. Hele hans œuvre — 98 albums i skrivende stund — er lagt på FMA under en CC-Attribution-NonCommercial-ShareAlike-licens.

Værterne er Janus Andersen, Anna Sejersen Riis og Allan Haverholm.

Spørgsmål, kommentarer, og hilsner til det superkulturelle folk kan sendes til podcast@superkultur.dk, eller på Twitter til @superkultur.

4
Horror i Star Trek, del 2 Horror i Star Trek: Empirisk materiale

4 kommentarer

The willing suspenders of disbelief 🙂

Chesterfields i Herreværelset – se “Verden Ifølge Seriemagasinet”

Jeg er ret sikker på, at der ALTID har været kanel i cola!

“Alien” – se A.E. van Vogt: “Discord in scarlet”

The Communist Manifesto according to Erasmus Clump – ja, hvorfor ikke … ? The Zen Of Pooh; The Dialectic Materialism of Klump; The Isolianism of Kardemommeby.

På en eller måde KUNNE “Solaris” kategoriseres som horror – men det er den jo ikke (?), og måske også strugatskiernes “Roadside Picnic” – eller Dicks “Ubik”. Roadside er iøvrigt udgivet på dansk – hér engang i sommers. Det glæder mig – jeg har ikke læst den. Men det skal fandenbjældemig nok få gjort.

Avatar photo

Vi har nemlig vantroens seler på, ja. Og mistillidens livrem.

Tak for kommentarerne, Henning! Det ser ud som om du skal have til opgave at skrive show notes fremover 😀

Jeg må indrømme, at jeg aldrig har været så draget af Egners værker, at jeg har underkastet dem en nærmere analyse. Jeg kommer højst tre linjer ind i peberkagebagersangen, så glipper hukommelsen… Men jeg skrev førsteårsopgave i gymnasiet om Klumps socialistiske missioneren, og den kæphest har jeg redet siden.

Men hvad er det, du ikke siger? Efter 3000 ord og knap to timers podcast må der vel være en omvendelse der gærer i det fynske? Jeg tror du i dit stille sind godt kan lide Star Trek efterhånden, bare lidt, efter den sidste tids voldsomme eksponering.

Der er en eller anden synergi – syzygi? – mellem Klump og Superkultur 🙂 Og den førsteårsopgave ku jeg sgu godt tænke mig at læse – bare fordi …

Til gengæld er der ikke udsigt til nogen som helst kanossa-gang! Men jeg sidder selvfølgelig og klukker lidt, og syns det er en fest at høre jer gi den gas ifht ST – og tilligender, under devisen: Den der tager spøg for spøg/og alvor kun alvorligt/ han har fattet begge dele rigtig dårligt 🙂

(eller sådan noget)

Nej! – eller ja! Skulle der komme nogen forbi og sige noget om, at nu skal vi se noget ST – så er jeg “på”. Men jeg er overbevist om, at jeg ikke “af egen drift” kunne finde på det. Så skulle jeg kede mig voldsomt og kun ha den VHS’er liggende 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.