Kraften

Kraften

Ville det ikke være rart at tage alle de eksisterende magtstrukturer og vende dem på hovedet? Det er sådan en god klassisk ide, der gerne fører til utopiske tanker. Men Naomi Alderman tænker tanken til ende, og det kommer der ikke fryd og gammen ud af.

Kraften er fra 2016 og udkom på dansk i 2018 – på forlaget Alhambra, der bl.a. også har stået for oversættelserne af Shirley Jackson. Og som det ofte er tilfældet med rigtigt gode historier, er den bygget på et ganske enkelt præmis: Hvad nu hvis kvinder over hele verden pludselig udviklede evnen til at afgive elektriske stød. Vi taler ikke bombastiske superkræfter her (i al fald ikke til at starte med), men alligevel en evne, der vokser i omfang og applikationsmuligheder i befolkningen. Den starter hos de unge kvinder, men vækkes snart til live hos de ældre generationer også.

Den vante magtstruktur falder fra hinanden, for pludselig er det kvinderne, der er de stærke. Mændene har ikke længere den tryghed i baglommen, at de er fysisk overlegne i en konfrontation, og det er et lille skred, der snart vokser til en stor lavine.

Historien fortælles gennem en række forskellige personer: Allie, hvis evner gør hende til en religiøs figur; Roxy, datteren af en britisk gangster og selv en hård hund; Margot, en amerikansk politiker, og hendes datter, Jocelyn, hvis evner er forkrøblede; Titiana, gift med Moldovas præsident; og en ung mand, Tunde, der gennem sit arbejde som journalist ser den nye verden fra mange vinkler.

Dertil er romanen pakket ind i et metaelement – selve indholdet er en roman skrevet af en mandlig forfatter nogle tusinde år ude i fremtiden, og handlingen pakkes ind i en brevveksling mellem ham og en kvindelig kollega, ligesom der mellem kapitler optræder beskrivelser af arkæologiske fund. På den måde formår Alderman både at beskrive det kaos, der opstår, og tegne en fin skitse af de efterdønninger der kommer af det – altsammen med et øje på verden, som den ser ud i dag.

Det er forrygende fortalt. Alderman griber den enkle tanke og viser, hvordan magt påvirker et samfund – og hvordan meget af det, vi tager for givet, er et resultat af handlinger, på godt og ondt. Det er tillokkende at smadre de eksisterende strukturer – men magten skaber bare nye. Det er et komplekst emne, som det lykkes at komme vidt omkring. En bog, der både griber og vrider læseren.

1
Se det til ende Episode 113 – Punk AF og Gamle Bygninger

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.