Vinterspøgelser, Shirley Jackson og tidssløjfer

Vinterspøgelser, Shirley Jackson og tidssløjfer

Lige et linkdump til lidt inspiration drysset ud andre steder på nettet:

Vinteren er spøgelsestid – Charles Dickens vidste det – julen er til spøgelser. Så her er lidt vidt forskellige indgange til spøgelseshistorier. (eReolen)

Shirley Jackson – at (gen)opdage et forfatterskab – Forlaget Alhambra fortjener ekstra julegaver for at have udgivet indtil videre fire Jackson-bøger på dansk. I lækkert udstyr tilmed. (eReolen)

Solvej Balle og de andre tidssløjfer – Efter flere års stilhed er Solvej Balle tilbage med Groundhog Day i form af en heptalogi med den vidunderligt forvirrende titlen “Om udregning af rumfang”. Men hun er ikke den eneste forfatter, der har siddet fast i en tidssløjfe. (Horsens kommunes biblioteker)

4
Episode 205 – Mischief og Loke Star Trek: Kager, s2 Ep17

4 kommentarer

Henning Andersen

Igår aftes så jeg “Tenet” for guderne-må-vide-hvilken-gang i håbet om, at jeg – denne gang (!) – ville kunne være istand til at udpønske den bagvedliggende logik i tidsperspektivet (om man så må sige). Atter igen – og nok engang – forekommer det mig, at en søgen efter logik i den film er (tids)perspektivløs. Med andre ord: – Den går ikke, Grandberg! …. men som action-film er den pragtfuld 🙂

Uvilkårligt/vilkårligt kan jeg ikke lade være med, at sammenligne tidsrejsefilm&romaner med den – efter min mening – bedste af slagsen, nemlig “By his bootstraps” af R.A.Heinlein – ovre på “Scifi Snak” har de iøvrigt lige haft gang i “Starship Troopers”, blot til orientering, men også i forlængelse af “Nørdpatruljens” tidligere indlæg på herværende “site”.

Jeg kan – med nogen autoritet – fastslå, at logikken i “By his bootstraps” kun er tilsyneladende. For (og nåja: – spoiler!) i sidste instans må man konstatere, at der ikke var nogen “første instans” … inden den blev den sidste …. hvis man kan sige det på den måde.

Men for at lave det trick – som Heinlein altså gjorde – så kan man ikke bare påstå noget om “invertering”, således som “Tenet” forsøger, og så tro at resten kan overlades til at beskueren affører sig sine “utroværdige seler”. Der skal lidt mere til, ikk’sandt!

Ja! Tenet driller også mig. Og som du siger, den går ikke.
Inverteret benzin gør noget mærkeligt. Men benzinen og bilen er jo ikke blevet inverteret!
Det der skudhul i operaen. Byggede de det ind, da de byggede huset?

Henning Andersen

Præcis! Og det peger ikke på “fremtiden”, men på “fortiden”, hvorved en stålhård deterministisk tilgang er determineret. Personerne er nødt til at gøre, hvad de gør, for det er allerede “bestemt”, at de gør det (“kuglen venter kun på dig”). Og en af de sidste sekvenser i filmen viser så, at vores helt, er nødt til at lave sløjfen og slås med sig selv, som han allerede gjorde tidligere. Hvilket efterlader os med postulatet om en fremtid, der vil os det ondt, selvom “vi” – indtil videre – klarer det helt fint selv. Kan dét være budskabet?

Men iøvrigt skal jeg undskylde til Janus, at det – som sædvanlig – gik amok i kommentarfeltet. Mea culpa –

Henning Andersen

ps: – tiden flyr’ og røven går. Udskift venligst “utroværdige seler” med “VANTRO seler”, … – ellers gir det overhovedet ingen mening, hvis der da var én i forvejen –

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.