Det Store Skridt Fremad

Det Store Skridt Fremad

Som enhver anden kernesund knægt (på 60 år) er jeg helt pjattet med dinosaurer. Eller rettere: – palæontologi. Ja, og så astronomi, astrobiologi, filosofi, filologi, gastronomi …..

Og det ved min svoger. Ikke fordi han er specielt empatisk eller præcognitiv (det er han måske også), men fordi jeg har det med at bringe disse emner på banen, når vi mødes. Og nogle gange har jeg ligefrem været pågående, og fortalt ham iskoldt og sobert, at ”denne hér bog, den køber du til mig! Og jeg vil ikke høre noget pis!” Og den strategi har vist sig formålstjenstlig i så mange tilfælde, at det hér på sin plads med en tak.

Tak Michael!

Det seneste fra den kant fik jeg i anledning af min 60 års fødselsdag – en begivenhed, jeg fejrede ved at ignorere den. Fødselsdagen! – ikke bogen! For vi skal lige rundt om en slags anmeldelse (med tilliggender) af ”All Yesterdays”, af John Conway, C.M. Kosemen og Darren Nash; Irregular Books (og ethvert tilløb til kolofon glimrer ved sit fravær – men den er ny, i skrivende stund).

På en måde er der tale om et kig ind i en “Alien World Fauna”, ligesom et af hovedværkerne i den genre, nemlig Wayne Barlowes “Expedition”, der er et illustrativt kig på – og nogle tanker om – den noget særprægede fauna/flora på den fiktive planet “Darwin IV”. Og der er tale om et “darwinsk” (ikke et “darwinistisk” … det er noget andet!) perspektiv.

Flyvende spækhuggere på Darwin 4 (?)

Og bortset fra, at jeg helt klart vil anbefale at man får grabberne i Barlowes “Expedition”, så vil jeg også anbefale den animationsfilm, der er lavet over bogen. Og den kan ses direkte på vores allesammens goe gamle YouTube. Man skal bare skrive “Voyage to Darwin IV” i søgefeltet.

Andre – eksempelvis C.M. Kosemen – har forsøgt sig med lignende. F.eks den noget aparte “snaiad-fauna”:

Som jeg så ikke finder ligeså interessant, som Barlowes kreaturiske kreationer. Men det er et bud.

Hertil kommer, at der for en snes år siden blev lanceret et nyt “dinosaur-koncept”, udfra den snedige iagttagelse at af hele dinosaurslægtens enorme stamtræ, er der – nu om dage – kun en “lille” kvist tilbage: fuglene. Så: – havde dinosaurerne fjer (på)?

“All Yesterdays” stiller et endnu mere relevant spørgsmål: – Hvad ved vi egentlig? Hvad er fakta og hvad er mere eller mindre kvalificerede gætværk? Hvor meget kan man udpønske om adfærd ved at kigge på knogler? En hel del, javist, men ikke alt – så man antager, og ovenpå antagelserne kommer der antagelser, og tilsidst står vi med en larmende bunke antagelser, hvorved det – ja, rigtigt! – antages, at det hele er mere end summen af …. antagelser, og derfor må indeholde en uanfægtelig sandhed.

Og det er hér “All Yesterdays” sætter ind med en ny fortolkning af de fakta, der er til rådighed om en række næsten ikoniske dinosaurer – og der tegner sig et noget alternativt billede:

Protoceratopser, der klatrer i træer – udfra den betragtning, at det kunne de have gjort; de havde evnen og muligheden. Træet er væk – forlængst – og ceratopsernes knogler er tilbage. Hvad VED vi?

Når jeg personligt er inde i en “palæontologisk fase”, koketterer jeg gerne med, at Stephen Jay Gould er min “Guru”. Hvilket ikke har noget religiøst på sig, men skyldes at jeg grov-læste hans essays indenfor en relativ kort periode, og blev begejstret for hans formidling af netop alle de fejlantagelser (hvoraf det lykkedes ham, at begå et par stykker selv), som palæontologiens koryfæer har begået igennem tiderne.

Gould døde i 2002, men “All Yesterdays” tager handsken op. For ikke nok med, at den netop stiller spørgsmålstegn ved antagelser, samt gentolker ikoniske dinosaurer (og det med mesterlige og på mange måder næsten klassisk japanske eller kinesiske illustrationer), så laver den også lige et yderst science fictionelt bungyjump.

– Hvordan, spørger John Conway og kontubernaler, – ville palæontologer om 65 millioner år tolke knogle-materiale og fund-omstændigheder i forhold til nutidens så almindelige dyr som huskat, ko, grib eller elefant?

Jeg tror det var BBC, der lavede den der serie “The Future Is Wild”, og det er da også meget sjovt. Men jeg tror, at de spørgsmål som “All Yesterdays” stiller er betragteligt mere relevante.

Og så kan jeg ikke lade være med, at præsentere en gruppe fortidsmennesker:

Homo Andrias Scheuchzeri
Jammen – det fossile, palæontologiske materiale understøtter antagelsen!

Jeg kan således kun anbefale “All Yesterdays” (og jeg har forstået, at der også findes en “All Tomorrows”). Den koster vistnok kassen, men den er alle pengene værd (svogers – ikke mine 🙂

Wayne Barlowe – Aquaman

0
Star Trek: Kager, S2 Ep20 She (1984)

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.