Flemming Rasch (red.): Cirkler

Flemming Rasch (red.): Cirkler

cirkler1Ny Science Fiction er et enmands-forlag, der – som navnet antyder – bekender sig til sf-genren. Manden bag hedder Flemming Rasch, og han har også redigeret denne første udgivelse (fra 2007): antologien ”Cirkler”.

”Cirkler” rummer noveller af danske navne: Richard Ipsen, Lars Konzack, Kenneth Krabat, Michael Erik Næsby, Stig W. Jørgensen, Steen Knudsen, HH Løyche og Jens Blendstrup. Dertil har redaktøren valgt en af sine egne historier, hvilket må siges at være risikabelt (det er betydeligt lettere at redigere andre folks tekster) – han slipper dog godt fra det, så det skal der ikke lyde klager over fra min hånd.

Niveauet er generelt højt – forfatterne er blevet inviteret til at deltage i antologien, så Rasch har selvfølgelig haft mulighed for i ro og mag at samle talenter, der også viser vidt forskellige tilgange til genren, både i form og indhold. Der er klassisk sf, ganske moderne noveller og mere eksperimenterende stykker (de sidste hovedsageligt leveret af Kenneth Krabat).

Et af de navne, jeg var mest overrasket over at se på listen, var helt klart Jens Blendstrup. Han har begået sig inden for mange forskellige typer af litteratur, men jeg har aldrig tidligere læst noget af ham og må indrømme, at jeg ikke havde forventet science fiction fra hans hånd. Hans korte profil i bogen forklarer, at han faldt i gryden med ord som barn, og hans novelle ”Stjerner og lærketræer” sprutter da også næsten. Den grundlæggende ide kunne for så vidt være skrevet i 50erne, men den bliver fortalt med finurlighed og glæde, så man gladelig lader sig rive med.

Jeg vil ikke her gennemgå samtlige noveller, men blot fremhæve de stykker, som jeg finder min personlige favoritter i samlingen.

Richard Ipsen leverer to tekster, hvor ”De danser i Reykjavik” er teknisk smukt udført, men ”Kodrivernes år” fangede mig mere. To computernørder bliver indkaldt til en dansk cyberkrig – der er et noget fortærsket billede på cyberkrigsførsel, men også et tankevækkende billede af fremtidens statsdannelse. Ipsen er en eminent tekniker og hæfter det her sammen med en god historie.

Michael Erik Næsby har også leveret to noveller, hvor dog især ”Skriv en novelle” skinner. Den efterlader måske nok læseren med nogle løse ender og fornemmelsen af, at der mangler et eller andet, men den er samtidig underfundig og underholdende. Titlen er en forskers opgave til en flok aber – noget, der giver uventede konsekvenser.

En af Kenneth Krabats tekster hedder ”Katastrofe til tiden” eller ”Arbejdstitel: Katastrofe til tiden” (der er uoverensstemmelse mellem indholdsfortegnelsen og indholdet) og er oplægget til første sæson af en sf-tvserie. Utroligt nok får han faktisk ideen til at fungere – ikke som tvserie, men som en metatekst med nogle spændende ideer.

Øverst på listen vil jeg dog placere Steen Knudsens ”Passage”, som både fortæller en spændende historie og giver den der wow-effekt, som sf er så god til, men som er så svær at opnå.

Der er dog ingen dårlige noveller i ”Cirkler” – der er masser af god, spændende og udfordrende læsning at finde her. Antologien står som et tydeligt tegn på, vi har en del rigtig gode sf-forfattere i landet, og man må håbe, at det er en linie, forlaget vil fortsætte med at forfølge.

1
Flemming Rasch (red.): Refleksioner Busiek: Astro City – Family Album

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.