Will Eisner: Dropsie Avenue

Will Eisner: Dropsie Avenue

GADEEPOS. Lige meget hvor mange bøger og tegneserier jeg læser, er der altid et sted jeg kan vende tilbage til. Lige meget hvor usikkert og ubeskriveligt rejserne ind i bøgernes land bliver, så er det altid et fast holdepunkt. Hver gang jeg vender tilbage til Dropsie Avenue, er det altid med et nostalgisk smil og et lettet suk. Nej, jeg har aldrig været på Dropsie Avenue i The Bronx, New York. Men jeg har læst Will Eisners episke beretning om gaden en del gange, og føler faktisk at det er min barndoms kvarter.

Hovedpersonen, eller hovedentiteten, i historien er gaden. Faktisk er det hele kvarteret omkring Dropsie Avenue, der er baggrund for alt det der foregår. For der sker meget på Dropsie Avenue. Vi følger gaden fra dens fødsel for snart 140 år siden, og helt op til midten af 1990’erne. Det er en gigantisk forvandling gaden gennemløber. Der er alt, lige fra forarmede gårdejere omkring 1900, til narkomaner og ejendomsspekulanter i løbet af 1970erne og 1980erne.

Historien er faktisk svær at få hold på. Der er ikke en entydig handling, men mere en masse handlinger som strikker Dropsie Avenues historie sammen. Det er i bund og grund et stort miskmask af halve sandheder, romantiske semi-fakta og røverhistorier af værste skuffe. Men det fungerer. Selvom der ikke er en enkelt hovedperson, kan man ikke andet end at føle at man kender alle menneskene godt. Lige fra Izzy Cash, der engang solgte brugt tøj, til O’Leary, den irske tilflytter som ikke passer helt ind. Der er mange skæbner, og de er alle sammen interessante på hver deres måde. Det er naturligvis socialrealisme på højt plan, og så absolut ikke fantastik. Men jeg har altid gerne villet anbefale denne tegneserie – take it or leave it.

Billederne er meget typiske for Will Eisner. Han har den her meget karakteristiske, lettere melankolske “Droopy” stil. Den passer helt godt til det han som regel beskæftiger sig med, og det gør den også her. Det er tydeligt at Eisner er fascineret af mennesker og historier. Det skinner igennem på alle billederne og i den tekst han skriver. Ikke mindst storbyens indflydelse på menneskers liv og levned er et centralt tema, og selvom han nok er kendt viden om for “The Spirit”, så har han også lavet mange andre fantastiske tegneserier.

Alt i alt er Dropsie Avenue på en gang uoverskuelig og fantastisk. Den fanger de tilfældigheder som er med til at skabe historie, på en helt fantastisk måde. De menneskelige skæbner er både gribende og gennemført morsomme – som f.eks. den stakkels kone der tror hendes mand, er blevet forvandlet til en hund. Jeg kan kun anbefale Dropsie Avenue, det er en fantastisk historie fortalt af en af mediets absolutte konger.

0
Dennis Jürgensen: Heksens Ansigt Dan Brown: Det Forsvundne Tegn

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.