Åh podagra, podagra, hvorfor er du, podagra?

Åh podagra, podagra, hvorfor er du, podagra?

En sygdom, der på magisk vis går i fødderne og indbyder til, at man sidder ned med de varmt indbundne apostelheste oppe? Og som gerne kræver, at man bliver kørt rundt i rullestol? Hvor får jeg udskrevet lægens ord for, at jeg lider af det?

Okay, hvis nu Knold & Tot havde kaldt det urinsyregigt i stedet, ville jeg måske bedre have opfattet, at det var en ubehagelig sag. For der er ingen tvivl om, at jeg stødte på podagra i lige præcis skikkelse af kaptajnen fra den tegneserie – og at jeg i mange, lange år opfattede sygdommen som en helt igennem fiktiv lidelse. Men nej, havde jeg spurgt en læge om den koleriske tegneseriefigurs helbredstilstand, kunne han have åbnet mine øjne – og samtidig vist mig, at det nok endda var værre end som så:

The Captain in «The Katzenjammer Kids» suffered from gout, a clinical consequence of elevated uric acid levels and an indication for intervention. Furthermore, the Captain was also at a considerably higher risk of developing metabolic syndrome, cardiovascular disease and chronic renal failure, for which uric acid may have a causal effect. Preventive treatment seeking to reduce his levels of uric acid should have been initiated.

Siden min opfattelse af lidelsen blev korrigeret, har den i stedet skiftet betydning for mig og er blevet et symbol på alder og affældighed – hvilket er lidt interessant, da den i virkeligheden burde signalere frådseri. Måske har jeg blot været på forkant med nutiden, hvor ungdommen må kæmpe med at konsekvenserne af de ældre generationers overforbrug og (lige præcis) frådseri?

Hvorom alting er: podagra er blevet sådan et begreb, som jeg nu og da tænker på, alene fordi en tegneserie har brugt det som virkemiddel. Så det glæder mig lidt, at jeg ikke er alene.

I 2008 blev forfatteren Geoff Nicholson diagnosticeret med podagra, og det førte til dette essay, hvor han udforsker sygdommens humpende spor gennem litteraturen:

The presence of some of the people on that list of famous sufferers strikes me as downright alarming. You could possibly paint a fresco or write a satire while enduring a gout attack, but running a country or conducting a war is a very different and very scary matter. Persistent gout can lead to a profoundly uncharitable attitude toward your fellow man. The line “Exterminate all the brutes!” was written by that famous gout sufferer Joseph Conrad.

Nicholson leger også med tanken om, at det åh så kendte udbrud “The horror! The horror!” måske er et personligt svar på podagra-smerterne, men indrømmer, at det måske er at tolke for meget.

Han er dog heller ikke gået videnskabeligt til værks. Det er derimod Derksen, Murdoch, Petrie og Dalbeth i 2021: “An apple pie a day does not keep the doctor away”: Fictional depictions of gout in contemporary film and television. De kan bl.a. fastslå, at urinsyregigt fremstilles 59% humoristisk og 50% pinligt, så der er ingen tvivl om, at fremtiden vil byde på flere unge mennesker, som uforvarende kommer til at le ad andre menneskers smerte.

En side fra Knold & Tot
0
30 monedas, sæson 1-2 (2021—) Nye udgivelser fra december

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.