Dennis Jürgensen: Knusum Kranikum

Dennis Jürgensen: Knusum Kranikum

KLASSISK! Tellerup genudgav for kort tid siden Dennis Jürgensens fantasyserie Krøniker fra Kvæhl. I den anledning har jeg haft fat i de gamle udgaver, og kommenterer derfor ikke på de nye udgivelser og deres illustrationer. Desuden er disse “gamle udgaver” de “rigtige”. I al fald i min verden. Henrik Koitzsch’s forsideillustrationer er der ikke noget der slår! Men er det nostalgien, eller er der faktisk tale om en god bog?

Arnold og Catharina er almindelige børn i en almindelig by. Imidlertid har de ualmindelige problemer. Arnold er overbevist om at hans forældre vil slå ham ihjel, og Catharina har nogle tilsvarende ideer om hendes forældre. De to mødes (tilfældigt?) og finder ud af at de har særlige evner. Ved at lægge håndfladerne mod hinanden, kan de gå ind i en anden verden – Kvæhl. En verden hvor skræmmende væsner hersker, og hvor det onde har overtaget og det gode må gemme sig i skoven. Men magtbalancen er i fare. Knusum Kranikum, vampyrtroldenes hersker, vil rokke ved Kvæhls magtbalance ved at tilrane sig udødelighed. Til det skal han bruge to særlige menneskebørns knuste kranier, og hvem andre end Arnold og Catharina bliver udset til at få den tvivlsomme ære.

Bogen er kort. Den er beregnet på et yngre publikum og har grundlæggende en karakter af at være et “vi skal have sat denne her serie i gang” bind. Det betyder at der skal præsenteres enormt mange… hmmm… væsner, i løbet af meget kort tid. Men udover en simpel navnerunde, er det også nødvendigt at vi får alle personernes motiver og dagsordner bleyst. Eller. Det mener i al fald forfatteren. Og så ikke et ord om at der er en del centrale figurer i serien, som overhovedet ikke er blevet introduceret endnu.

Historien er underholdende. Den byder ikke på så meget ny rent plotmæssigt. I bund og grund minder den en del om J. H. Brennans “Barmy” serie (som dog er nyere, og faktisk også udgivet af Tellerup!?). Det nye og interessante i denne bog, er den verden som findes på den anden side af den virkelige verden. Der er fyldt med spændende væsner, og der er et interessant sammenkædning mellem den anden verden og den “normale” verden. Jürgensen er ret god til “world building”, og vi får hurtigt (omend kortfattet) indsigt i hele den fantastiske verden og de politiske magtspil der gemmer sig her.

Kan man lide fantasy, eller Dennis Jürgensen i det hele taget. Så er der ingen grund til at gå udenom “Knusum Kranikum”, bare pas på at de grønne hvepse ikke kommer efter dig!

0
Dennis Jürgensen: Vampyrtroldene A. Silvestri: Køtere dør om vinteren

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.